Ιούνιος 26, 2020

Η ιστορική βίλα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή μετατρέπεται επιτέλους σε πολιτιστικό χώρο

Η απόφαση λήφθηκε σήμερα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων.

Η βίλα έχει συνδεθεί με μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, το συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα (1907-1987), που προώθησε τη σύγχρονη τέχνη και τους Έλληνες καλλιτέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ιόλας έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της τέχνης από το 1950 και ως τα τέλη της δεκαετίας 1970. Το κτήριο, σχεδιασμένο και διακοσμημένο από τους Δημήτρη Πικιώνη, Γιάννη Τσαρούχη και Παύλο Καλαντζόπουλο, αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στη χώρα μας, αφού φιλοξένησε μέρος από τις αξιολογότερες συλλογές του Ιόλα, με έργα των Άντι Γουόρχολ, Αμεντέο Μοντιλιάνι, Μαν Ρέι και Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Παράλληλα υπήρξε επίκεντρο της κοσμικής ζωής της πόλης, αφού εκεί περνούσαν από τον Τζιάνι Βερσάτσε μέχρι αρχηγοί κρατών. Μετά το θάνατο του συλλέκτη, η βίλα λεηλατήθηκε.

33 χρόνια μετά το θάνατο του Ιόλα θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της οικίας. Η προτεινόμενη χρήση συμφωνεί με το όραμα του Ιόλα, αναδεικνύοντας το χαρακτηρισμένο από το 1998 διατηρητέο κτήριο, το οποίο αγόρασε ο δήμος της Αγίας Παρασκευής το 2017 για να το αξιοποιήσει ως Κέντρο Πολιτισμού. Το 2018 η μελέτη με τίτλο «Δημιουργική επανάχρηση ιδιοκτησίας Ιόλα» εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με φορέα υλοποίησης το δήμο Αγίας Παρασκευής, με τον όρο «οι απαραίτητες μελέτες καθώς και οι τυχόν τροποποιήσεις και συμπληρώσεις να υποβληθούν για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και να συνταχθούν βάσει προδιαγραφών οι οποίες θα δοθούν από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων».

Βασική επιδίωξη είναι η διατήρηση της υπάρχουσας μορφής του κτηρίου στο πνεύμα ενός μουσείου μοντέρνας τέχνης. Η διάταξη των εννέα αιθουσών στο ισόγειο προσφέρει κυκλική ροή των επισκεπτών. Η αίθουσα της τραπεζαρίας, με το μαρμάρινο τραπέζι, θα διαμορφωθεί σε αίθουσα συσκέψεων και συνεδριάσεων. Το υπνοδωμάτιο του Ιόλα, δίπλα στην κυρία είσοδο, θα φιλοξενήσει χώρους γραφείων, ενώ στην προσθήκη της ανατολικής πλευράς του κτηρίου, στο χώρο της κουζίνας και στο νεότερο υπνοδωμάτιο του Ιόλα, θα δημιουργηθεί εντευκτήριο/κυλικείο που θα εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Στον όροφο, η μεγάλη αίθουσα, όπου βρισκόταν και το έργο του Takis, θα μετατραπεί σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (θέατρο, κινηματογράφος, εκδηλώσεις). Διατηρείται ο χώρος της βιβλιοθήκης με ίδια χρήση, ενώ στον όροφο της προσθήκης θα δημιουργηθούν δύο μικροί ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών.

Οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να αλλοιώσουν τις εξωτερικές όψεις του κτηρίου αλλά και του εσωτερικού διακόσμου (ορθομαρμαρώσεις). Θα διατηρηθούν και θα συντηρηθούν τα στοιχεία εξοπλισμού του κήπου (τραπέζια, καθιστικά κ.ά.). Θα υποβληθεί στο ΥΠΠΟΑ προς έγκριση το σχέδιο της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου συμπεριλαμβανομένων των έργων τέχνης που θα τοποθετηθούν εκεί, καθώς και ο εξωτερικός φωτισμός.