Φεβρουάριος 12, 2020

Η ιστορία της κυρα-Φροσύνης σε δύο μονολόγους με το ίδιο θέμα και διαφορετική οπτική

Οι μονόλογοι του Στέφανου Παπατρέχα «Φροσύνη» και «Πασού», που προσεγγίζουν από διαφορετική οπτική την ιστορία της Καλλονής των Ιωαννίνων, παρουσιάζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Άβατον.

Μετά τον επιτυχημένο πρώτο κύκλο παραστάσεων το χειμώνα του 2019, η «Φροσύνη» του Στέφανου Παπατρέχα, ο μονόλογος για το πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων, επιστρέφει στο Άβατον. Αυτήν τη φορά, όμως, δεν είναι μόνη. Ο συγγραφέας πάει την ιστορία της ένα βήμα παραπέρα, γράφοντας ένα δεύτερο έργο, την «Πασού», ένα μονόλογο για την ηθική αυτουργό του πνιγμού της κυρα-Φροσύνης. Δύο παραστάσεις με το ίδιο θέμα, αλλά από διαφορετική οπτική: κάθε Δευτέρα η «Φροσύνη» και κάθε Τρίτη η «Πασού» παίρνουν ζωή από την ίδια ηθοποιό, τη Σύνθια Μπατσή, η οποία ερμηνεύει δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές της ίδιας ιστορίας, δύο εντελώς διαφορετικές γυναίκες, το θύμα αλλά και το θύτη. Τη σκηνοθεσία των δύο παραστάσεων συνυπογράφουν ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο συγγραφέας των έργων.

Στη «Φροσύνη» (πρεμιέρα τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου), μία γυναίκα ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει ένα μονόλογο πάνω στην κυρα-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε με διαταγή του Αλή Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα.

Ψάχνοντας πληροφορίες και υλικό για εκείνη, βρίσκει πράγματα που τη γοητεύουν, την προκαλούν. Δοκιμάζει ρούχα, στάσεις, φωνές, αυτοσχεδιάζει πάνω στην τελευταία νύχτα της Φροσύνης, πάνω στη ζωή, το γάμο, τα παιδιά της, τον έρωτά της για το γιο του Αλή Πασά, Μουχτάρ, τις απαιτήσεις των άλλων για εκείνη, τις απαιτήσεις του έρωτά της για εκείνον.

Πια δεν είναι η ηθοποιός, δεν είναι η Φροσύνη. Είναι μια γυναίκα δέσμια των επιθυμιών τόσο των γύρω της, όσο και των δικών της. Μια γυναίκα που της μέλλεται να πνιγεί, να μείνει στη μνήμη όλων ως αυτό που οι άλλοι κατάλαβαν για εκείνη, αφήνοντας ξεχασμένο το πραγματικό της πρόσωπο.

Στην «Πασού» (πρεμιέρα την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου), η ίδια ηθοποιός καλείται την επόμενη νύχτα να αυτοσχεδιάσει πάνω στην απατημένη σύζυγο του Μουχτάρ, ηθική αυτουργό του πνιγμού της Φροσύνης και άλλων 16 γυναικών στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Ψάχνει όποιο υλικό υπάρχει για εκείνη. Συνομιλεί με όλα τα πρόσωπα της ζωής της και μέσα από τη ζήλια, το μίσος, την απόρριψη, αντιμέτωπη συνεχώς με το φάντασμα της Φροσύνης, φτάνει στο χείλος του γκρεμού. Τι ωθεί μια γυναίκα στην απόγνωση; Τι την οδηγεί να πνίξει 17 γυναίκες σε μια λίμνη; Τι σκέφτεται; Πόσο ελεύθερη είναι μια πριγκίπισσα; Τι αισθάνεται; Ποια είναι; Ποια είναι τελικά η Πασού;

Στη «Φροσύνη» ακούγεται η φωνή του Αιμίλιου Χειλάκη, ενώ στην «Πασού» η φωνή της Λυδίας Φωτοπούλου. Τα δύο έργα κυκλοφορούν από την Κάπα Εκδοτική σε ενιαία έκδοση. Τη «Φροσύνη» προλογίζει η Έρη Ρίτσου, ενώ την «Πασού» ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος.

Περισσότερες πληροφορίες για ώρες και εισιτήρια για τη «Φροσύνη» εδώ και για την «Πασού» εδώ.

Δείτε τα τρέιλερ των δύο παραστάσεων: