Μάιος 13, 2020

Η Guardian αποθεώνει με ένα βίντεο το κουράγιο του ιατρικού προσωπικού της Ελλάδας

Η βρετανική εφημερίδα καταγράφει μαρτυρίες για την ηρωική καθημερινότητα στο νοσοκομείο Σωτηρία, δείχνοντας πώς το –χτυπημένο από την κρίση– εθνικό σύστημα υγείας κέρδισε μια σημαντική μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

«Θυμηθήκαμε γιατί ξεκινήσαμε να κάνουμε ιατρική» αναφέρει στο βίντεο της Guardian η κ. Παναγιώτα Λουρίδα, επιμελήτρια παθολόγος και λοιμωξιολόγος στο Σωτηρία, προκαλώντας συγκίνηση για το σθένος με το οποίο το ιατρικό προσωπικό των ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων στάθηκε πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Η δημοσιογραφική κάμερα της μεγάλης και έγκυρης βρετανικής εφημερίδας μπήκε στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς, για να καταγράψει τη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Το βίντεο ξεκινά με την υπενθύμιση ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η δημόσια υγεία υπέστη σφοδρές περικοπές, ωστόσο οι εθνικές προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού φάνηκε να αποδίδουν.

Με πλάνα από την καθημερινότητα στο Σωτηρία κατά τη διάρκεια της καραντίνας και τη φροντίδα των ασθενών με κορονοϊό, το βίντεο καταγράφει τις μαρτυρίες της κ. Λουρίδα, της κ. Αντωνίας Κουτσούκου, επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας και της φυσιοθεραπεύτριας κ. Γεωργίας Κολοφωτιά.

«Ποτέ δεν έχω κληθεί να αντιμετωπίσω κάτι για το οποίο ξεκάθαρα δεν υπάρχει καμία θεραπεία», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Λουρίδα, περιγράφοντας την κατάσταση μετά την ανακοίνωση του lockdown: «Το επόμενο διάστημα πέρασε με μεγάλο ζόρι και άγχος, γιατί προσπαθούσαμε να δούμε ποιος είναι ο τρόπος να διαχειριστούμε αυτά τα περιστατικά. Νιώθαμε ότι αυτό που κάναμε είναι τίποτα, μια τρύπα στο νερό». Η κ. Κουτσούκου μιλάει για τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση του προσωπικού, ενώ η κ. Κολοφωτιά ομολογεί ότι έπιασε τον εαυτό της να κλαίει.

Δες ολόκληρο το βιντεο-ρεπορτάζ της Guardian στο νοσοκομείο Σωτηρία: