Απρίλιος 9, 2020

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έρχεται δωρεάν στις οθόνες μας με όπερες και χορό

Στην ΕΡΤ και στην ιστοσελίδα και τα social media της ΕΛΣ θα μεταδοθούν παραστάσεις όπερας, οπερέτας, μπαλέτου, παιδικής και μπαρόκ όπερας καθώς και ένα ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού.

Με στόχο να φέρει το καλλιτεχνικό της έργο πιο κοντά σε όλους αυτή την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά έναν κύκλο δωρεάν μεταδόσεων μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και μουσικού θεάτρου σε συνεργασία με την ΕΡΤ, αλλά και μέσω του ιστοτόπου της.

Μέσα στον Απρίλιο, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα προσφέρει στο κοινό ένα πανόραμα της καλλιτεχνικής δραστηριότητάς της: από τις μεγαλειώδεις παραστάσεις όπερας στο Ηρώδειο με διεθνείς σταρ, τις εντυπωσιακές παραγωγές οπερέτας, μπαλέτου, παιδικής όπερας που παρουσιάστηκαν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, έως και μπαρόκ όπερα και μουσικό θέατρο από την Εναλλακτική Σκηνή.

«Κάρμεν» (φωτό: Α. Σιμόπουλος)

Η έναρξη του προγράμματος μεταδόσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα γίνει μέσω της ΕΡΤ, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιηθεί το μεγάλο αρχείο μαγνητοσκοπήσεων που έχουν γίνει από συνεργεία της ΕΡΤ στις παραστάσεις της ΕΛΣ στο Ηρώδειο. Μέσα στον Απρίλιο, στην ιστοσελίδα της ΕΛΣ και στο κανάλι της ΕΛΣ στο YouTube θα μεταδοθούν παραστάσεις οπερέτας, μπαλέτου, παιδικής όπερας και μπαρόκ όπερας καθώς και ένα ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού. Στις μεταδόσεις της ΕΡΤ θα υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά. Στις μεταδόσεις μέσω διαδικτύου θα υπάρχουν υπότιτλοι στα ελληνικά, ενώ για τις παραγωγές «Η νυχτερίδα» και «Η βασίλισσα των ξωτικών» θα υπάρχουν υπότιτλοι και στα αγγλικά.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ευχαριστεί τα καλλιτεχνικά σώματα, τους καλλιτέχνες και συνεργάτες που παραχώρησαν δωρεάν τα δικαιώματά τους προκειμένου να γίνει πράξη η μετάδοση των παραστάσεων δωρεάν στο κοινό στη δύσκολη αυτή συγκυρία. (φωτό εξωφύλλου: Α. Σιμόπουλος)

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα και λεπτομέρειες των μεταδόσεων:

«Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ (Σάββατο 11/4)

Ο σκηνοθέτης Στήβεν Λάνγκριτζ τοποθέτησε την ιστορία της Κάρμεν στη σημερινή Ευρώπη των κλειστών συνόρων και της φτώχειας. Η Εθνική Λυρική Σκηνή έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την κορυφαία μεσόφωνο της εποχής μας Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Η παράσταση θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 στις 23:15. Παράλληλη μετάδοση εδώ και εδώ.

Ρεσιτάλ Δημήτρη Πλατανιά (Μεγάλη Δευτέρα 13/4)

Στο πρώτο του ρεσιτάλ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, ο Δημήτρης Πλατανιάς αναμετρήθηκε με δημοφιλείς άριες. Θα μεταδοθεί εδώ στις 20:00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση εδώ.

«Η λίμνη των κύκνων» (Μεγάλη Τετάρτη 15/4)

H παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2018 σε χορογραφία του Διευθυντή Μπαλέτου Κωνσταντίνου Ρήγου αντιπαραθέτει εκτενή κομμάτια της πρωτότυπης χορογραφίας του μπαλέτου των Πετιπά / Ιβάνοφ με μια νέα χορογραφική ματιά. Θα μεταδοθεί εδώ στις 20:00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση εδώ.

«Η νυχτερίδα» (φωτό: Β. Ισάεβα)

«Η νυχτερίδα» (Δευτέρα 20/4)

Το έργο του Γιόχαν Στράους του νεότερου είναι το έργο με το οποίο εορτάστηκε στις 5 Μαρτίου 2020 η επέτειος των 80 χρόνων λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς η διάσημη οπερέτα είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές του το μοναδικό ελληνικό λυρικό θέατρο στις 5 Μαρτίου 1940. Θα μεταδοθεί εδώ στις 20:00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση εδώ.

«Η βασίλισσα των ξωτικών» (Τετάρτη 22 Απριλίου)

Η αριστουργηματική όπερα του Χένρυ Πέρσελ, σε μουσική διεύθυνση Μάρκελλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη των bijoux de kant, απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από κοινό και κριτικούς σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Θα μεταδοθεί εδώ στις 20:00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση εδώ.

«Το αηδόνι του αυτοκράτορα» (Παρασκευή 24 Απριλίου)

Ένα μοναδικό έργο της Λένας Πλάτωνος πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Άντερσεν έγινε animated όπερα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Θα μεταδοθεί εδώ στις 20:00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση εδώ.

«Ναμπούκο» (φωτό: Δ. Σακαλάκης)

«Ναμπούκο» (Σάββατο 25 Απριλίου)

Σε αυτή την παραγωγή της όπερας του Βέρντι, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Ιταλού σκηνοθέτη Λέο Μουσκάτο, «η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο», όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του. Η παράσταση θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 στις 23:15. Παράλληλη μετάδοση εδώ και εδώ.

«Ο μικάδος» (Κυριακή 26 Απριλίου)

Η κωμική όπερα των Γκίλμπερτ και Σάλιβαν, προπατόρων των Monty Python και των αδελφών Μαρξ, ενθουσίασε κοινό και κριτικούς σε μια άκρως επιτυχημένη παραγωγή με άφθονο γέλιο. Θα μεταδοθεί εδώ στις 20:00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση εδώ.

«Σατανερί» (φωτό: Γ. Δομένικος)

«Σατανερί» (Τρίτη 28 Απριλίου)

Το καυστικό χιούμορ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, δημιουργού του «Βαφτιστικού», της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας, δεν χαρίζεται σε κανέναν! Κάτι σαν διεστραμμένη διασκευή του Φάουστ από την ανάποδη, η οπερέτα «Σατανερί» είναι ένα ηθοπλαστικό έργο που εξαίρει ανερυθρίαστα την υπεροχή της κόλασης έναντι του παραδείσου! Θα μεταδοθεί εδώ στις 20:00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση εδώ.

«Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς» (Πέμπτη 30 Απριλίου)

Ένα συναρπαστικό μουσικό παραμύθι του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή, με υπέροχες μελωδίες, πολύχρωμα σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια και γερές δόσεις χιούμορ. Βασισμένο σε γνωστό ρωσικό παραμύθι, στο οποίο βασίστηκε και το διάσημο μπαλέτο του Ίγκορ Στραβίνσκι. Θα μεταδοθεί εδώ στις 20:00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση εδώ.