Μάιος 18, 2020

Η εστίαση κάνει restart: σε ποιες αποστάσεις θα τρώμε και πόσοι θα καθόμαστε στο τραπέζι

Στις 25 Μαΐου αντί για την πρώτη Ιουνίου θα ανοίξουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ, τα οποία θα μπορούν να απλωθούν σε εξωτερικούς χώρους ώστε να αγγίξουν το 80% της πληρότητάς τους.

Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει από τους επιχειρηματίες της εστίασης ώστε να είναι έτοιμοι να ανοίξουν την 25η Μαΐου, μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19. Οι μεζούρες έχουν βγει ώστε να τοποθετηθούν τα τραπέζια όπως ορίζουν οι νέοι κανόνες του υπουργείου Ανάπτυξης: η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών θα είναι 0,70 εκ. έως 1,70 εκ. ανάλογα με το αν υπάρχουν καθίσματα ή όχι μεταξύ των τραπεζιών.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας εστιατορίων, καφέ και μπαρ στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο ορίζουν επίσης ότι θα υπάρχει αναλογία ενός πελάτη ανά δύο τ.μ., ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε κάθε τραπέζι θα είναι τα έξι άτομα, ότι δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα, καθώς και ότι ανάλογα με τη θέση εργασίας το προσωπικό θα είναι υποχρεωμένο να φοράει μάσκα. Για τους πελάτες υπάρχει απλώς σύσταση να φορούν μάσκα.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τον υπαίθριο χώρο τους στο σύνολό του. Μάλιστα, σύμφωνα με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, χωρίς δημοτικά τέλη, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου όπου αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της χωρίς εμπόδια διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στους δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα συγκεκριμένους δρόμους, προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Βαρύ πρόστιμο αλλά και τρίμηνη αφαίρεση άδειας προβλέπονται σε περίπτωση αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να εκμεταλλευτούν τους εσωτερικούς χώρους όταν αυτοί έχουν άνοιγμα σε υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.

Η μετάθεση της ημερομηνίας για το restart αλλά και η δυνατότητα εξάπλωσης στους εξωτερικούς χώρους δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στις επιχειρήσεις, που έμειναν κλειστές δύο μήνες. Παρόλο όμως που οι επιχειρηματίες είναι απασχολημένοι αυτήν τη στιγμή με το να υπολογίσουν αξιοποιήσιμο εμβαδό και αποστάσεις, να κάνουν τις προμήθειές τους και να ενημερώσουν το προσωπικό τους, υπάρχει ακόμα έντονος προβληματισμός. Η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε ανακοίνωση φορολογικών ελαφρύνσεων, ρύθμισης εργασιακών ζητημάτων και επιδοτήσεων. Ανησυχία υπάρχει επίσης για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν εξωτερικό χώρο.