Μάιος 19, 2020

Η ΕΡΤ στηρίζει τον πολιτισμό: πόσα λεφτά θα διαθέσει και ποιοι θα τα μοιραστούν

Η κίνηση δίνει μια ανάσα ενόψει του καλοκαιριού, στο οποίο θα είναι λιγοστές οι παραστάσεις και οι συναυλίες.

Σειρά δράσεων για την έμπρακτη στήριξη των Ελλήνων καλλιτεχνών που αδυνατούν να εργαστούν λόγω κορονοϊού ανακοίνωσε η Δημόσια τηλεόραση. Με απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ, τακτοποιούνται οριστικά εκκρεμότητες από το 2017 και θα καταβληθούν άμεσα όλα τα πνευματικά δικαιώματα σε ηθοποιούς, συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδοποιούς, ερμηνευτές και μουσικούς, ενώ επισπεύδεται η παραγωγή νέων ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών.

Για τους ανθρώπους του ελληνικού τραγουδιού θα διατεθούν 1.080.000 ευρώ. Το ποσό καλύπτει εκκρεμότητες προηγούμενων ετών λόγω των συνεχών μεταβολών στον τομέα της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και την προκαταβολή των δικαιωμάτων των δημιουργών για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Με απόφασή του, το ΔΣ παροτρύνει τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της ΕΡΤ να αυξήσουν τις μεταδόσεις ελληνικών τραγουδιών σε σχέση με το ξένο ρεπερτόριο στο Πρώτο και το Δεύτερο Πρόγραμμα, προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι άνθρωποι του ελληνικού τραγουδιού.

Για τους ηθοποιούς, τους σεναριογράφους, τους σκηνοθέτες θα διατεθούν 313.500 ευρώ. Θα αποδεσμευθούν άμεσα 100.000 ευρώ για τον φορέα συλλογικής διαχείρισης Διόνυσος που αφορά στις αμοιβές Ελλήνων ηθοποιών από τις συμμετοχές τους σε ταινίες που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ το πρώτο τρίμηνο του 2020, 124.500 ευρώ στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων Αθηνά και Ισοκράτης για τη στήριξη των δημιουργών οπτικοακουστικών έργων και 89.000 ευρώ σε δημιουργούς που δεν ανήκουν στους παραπάνω φορείς.

Τέλος, για τη στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου θα διατεθούν 2.919.000 ευρώ. Τέλος, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της ΕΡΤ να καταβάλλει το 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών της για τη χρηματοδότηση κινηματογραφικών έργων, εγκρίθηκε πρόταση της εξειδικευμένης επιτροπής της ΕΡΤ να αποδεσμευθεί άμεσα οικονομική στήριξη ύψους 714.000 ευρώ για την παραγωγή 12 ταινιών μεγάλου μήκους, ενώ υπενθυμίζεται ότι επιπλέον 33 ταινίες που είχαν εγκριθεί το προηγούμενο διάστημα, θα χρηματοδοτηθούν εντός του 2020 με το συνολικό ποσό των 2.205.000 ευρώ.