Ιούνιος 16, 2020

Η Αθήνα του 1842 μέσα από σπάνιες φωτογραφίες των κτηρίων της

Τις εντοπίσαμε σε μια εικονική περιήγηση του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία, το οποίο επαναλειτουργεί κανονικά μετά το lockdown.

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου Ευταξία είναι αφιερωμένο στην εξέλιξη της πόλης της Αθήνας κατά τους νεότερους χρόνους και στεγάζεται σε δύο από τα παλαιότερα κτίρια της ελληνικής πρωτεύουσας, επί της οδού Παπαρρηγοπούλου στον αριθμό 5 και 7. Το μουσείο είναι και πάλι ανοιχτό από χθες Δευτέρα 15 Ιουνίου, τηρώντας τις οδηγίες και τις υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ: δηλαδή, υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων, υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους επισκέπτες, μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά αίθουσα, που αναγράφεται με ειδική σήμανση, και ομαδικές ξεναγήσεις μέχρι οκτώ άτομα.

Από την εικονική περιήγηση στην Αθήνα του 1842 που βρήκαμε στην ιστοσελίδα του μουσείου, ξεχωρίσαμε φωτογραφίες κτηρίων της εποχής, που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον σου να επισκεφτείς κανονικά το μουσείο.

 

Ξενοδοχείο Των Ξένων

Στεγάστηκε στην οικία του Στεφάνου Ξένου, που βρισκόταν στη γωνία Φιλελλήνων και Όθωνος στην πλατεία Συντάγματος.

 

Το φαρμακείο του Κρίνου

Άνοιξε το 1836 από το φαρμακοποιό και, αργότερα, καθηγητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταμάτιο Κρίνο. Ήταν το πρώτο φαρμακείο της Αθήνας και λειτούργησε μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα φαρμακεία τότε είχαν διττό ρόλο. Εκτός από τη χορήγηση και παρασκευή φαρμάκων και την εκτέλεση μικροβιολογικών εξετάσεων, τα φαρμακεία αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης προσωπικοτήτων και επιστημόνων της εποχής, γι’ αυτό και ήταν γνωστά ως «μικρά κοινοβούλια».

 

Οικία Τράιμπερ

Κατασκευάστηκε το 1837 και δεν διασώζεται σήμερα. Ήταν ένα από τα σημαντικά οικοδομήματα της οθωνικής περιόδου. Ιδιαίτερο στοιχείο που τη χαρακτήριζε αποτελούσε το αέτωμα. Το οίκημα αυτό ήταν ιδιοκτησία του Γερμανού γιατρού Έρικ Τράιμπερ. Ο φιλέλληνας γιατρός προσέφερε τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Επανάσταση και παρέμεινε στην Ελλάδα μέχρι το θάνατό του το 1882. Χρημάτισε προσωπικός γιατρός του Όθωνα. Από το 1864 στο οίκημα αυτό λειτούργησε το Γηροκομείο, μέχρι να μεταφερθεί στα νέα κτήρια της Βασιλίσσης Σοφίας.

 

Οικία Γεωργίου Αφθονίδη-Μπερεκέτογλου

Το οίκημα στη διασταύρωση των οδών Παπαρρηγοπούλου και Παρνασσού χτίστηκε το 1833-1834 ως κατοικία της οικογένειας του Γεωργίου Αφθονίδη, Φαναριώτη, Φιλικού και γραμματέα του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄. Η ημιτριώροφη οικία, κατεδαφισμένη σήμερα, αποτέλεσε, μαζί με τις διπλανές οικίες Μαστρονικόλα και Δεκόζη-Βούρου, προσωρινό ανάκτορο του Όθωνα και της Αμαλίας για το διάστημα 1837-1843, ώσπου να οικοδομηθούν τα οριστικά ανάκτορα (σημερινή Βουλή). Το 1865, στην οικία Αφθονίδη, στεγάστηκε η Διεύθυνση της Αστυνομίας.

 

Ο Πύργος του Τσωρτς

Το συγκεκριμένο πυργόσπιτο του 18ου αιώνα, με την οχυρωματική όψη, διέθετε τρεις ορόφους. Είναι ένα από τα ελάχιστα προεπαναστατικά κτίσματα της Αθήνας που διασώζονται. Η διαφορετική του εμφάνιση το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα κτήρια στην Πλάκα. Στην οθωμανική περίοδο λειτούργησε ως φυλάκιο. Αγοράστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1830 από τον Τζορτζ Φίνλεϊ, επισκευάστηκε και τροποποιήθηκε. Τον πύργο ενοικίασε ως κατοικία ο Ρίτσαρντ Τσωρτς, ο οποίος χρημάτισε αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων από το 1827 μέχρι το 1829.

 

Ξενοδοχείο Απόλλων

Ήταν ένα πολυτελές ξενοδοχείο της εποχής, στην οδό Αιόλου. Παλαιότερα ονομαζόταν Ελπίς. Φιλοξένησε πελατεία διαφόρων τάξεων. Ο διευθυντής του, μέσω του ημερησίου τύπου, διαφήμιζε την ευρυχωρία των δωματίων, τα λαμπρά έπιπλα και τη μέτρια τιμή στην οποία τα διέθετε. Υπήρχαν δύο αίθουσες φαγητού με τα ονόματα Άρεως και Μουσών.