Μάρτιος 20, 2020

Η Ακρόπολη αποκτά ολοκαίνουργιο, σύγχρονο νυχτερινό φωτισμό

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η σχετική μελέτη και το έργο θα παραδοθεί στην πόλη γύρω στα μέσα Ιουλίου.

Ακατάλληλοι λαμπτήρες, μετακινήσεις προβολέων, ακαταλληλότητα φωτισμού του ναού της Νίκης, φθορά φίλτρων και φωτιστικών σωμάτων, μη λειτουργία περιμετρικών προβολέων, χρήση μεγάλου αριθμού λαμπτήρων, κακή στόχευση φωτιστικών και ανομοιόμορφη ένταση του φωτισμού. Αυτά ήταν μερικά από τα προβλήματα του νυχτερινού φωτισμού ενός από τα διασημότερα μνημεία του κόσμου.

Αυτή η κατάσταση απαιτούσε τη λήψη άμεσων μέτρων, για να διορθωθούν οι τεχνικές και αισθητικές ατέλειες, να καλυφθούν πρόσθετες ανάγκες, να εφαρμοστούν νέα τεχνολογικά δεδομένα και να εξοικονομηθούν πόροι και ενέργεια. Μετά τη συνεδρίασή του την περασμένη Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω κορονοϊού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του φωτισμού ανάδειξης των μνημείων της Ακρόπολης.

φωτογραφία: βασίλης Μπίμπας

Η συνολική δαπάνη για τη μελέτη και το έργο του φωτισμού καλύπτεται με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο έχει αναλάβει και το κόστος εγκατάστασης στο μνημείο του ανελκυστήρα πλαγιάς. Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, «η μελέτη επιτυγχάνει την ανάδειξη των μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου, τονίζει την τρίτη διάσταση μέσω της διαφοροποίησης των εντάσεων και της απόχρωσης, και μειώνει, περίπου κατά 40%, τον αριθμό των φωτιστικών σωμάτων, κάνοντας οικονομία στην ενέργεια».

Η υφιστάμενη κατάσταση του φωτισμού με αυθαίρετη τοποθέτηση εμφανών προβολέων (φωτογραφία: ΥΠΠΟΑ)

H μελέτη προβλέπει την αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων με άλλα νέας τεχνολογίας, τα οποία είναι καλύτερα αισθητικά, έχουν μεγαλύτερη απόδοση και διάρκεια ζωής, ευκολία συντήρησης, εξοικονόμηση ενέργειας και ευελιξία στη δημιουργία σεναρίων φωτισμού.

Στη θέση του υπάρχοντος αναβατορίου θα τοποθετηθεί σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς, που θα εξυπηρετεί άτομα με κινητικές δυσκολίες

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων δομών της Ακρόπολης, που προωθεί το ΥΠΠΟΑ, συμπεριλαμβάνει το Ηρώδειο, τη στοά του Ευμένους, το Ασκληπιείο, το Διονυσιακό Θέατρο, το μνημείο Θρασύλλου όπως και τα μνημεία της Νότιας Κλιτύος. Στόχος της μελέτης που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ είναι η ανάδειξη των μνημείων και του άμεσου περιβάλλοντός τους, ώστε να γίνεται αντιληπτός ο όγκος και η γεωμετρία κάθε μέρους του συνόλου από οποιοδήποτε σημείο και από ποικίλες αποστάσεις. Η ποιότητα και η διάρκεια στο χρόνο θα εξασφαλιστεί με τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης, τη μείωση των φωτιστικών σωμάτων και την αντικατάσταση τους με νέας τεχνολογίας. Τέλος, θα βελτιστοποιηθούν οι οδεύσεις των καλωδιώσεων στα μνημεία.

Η αρχική πρόβλεψη σύμφωνα με την υπουργό ήταν πως όλα θα ήταν έτοιμα στις 21 Ιουνίου, στο θερινό ηλιοστάσιο, ώστε να γίνει σαν γιορτή ο φωτισμός της Ακρόπολης, των βράχων και των μνημείων της Νότιας Κλιτύος. Λόγω κορωνοϊού η παράδοση του φωτισμού μετατίθεται γύρω στα μέσα Ιουλίου. (φωτογραφία εξωφύλλου: ΥΠΠΟΑ)