Απρίλιος 25, 2020

Ευριπίδης, Κωνσταντίνος Βήτα και Καβάφης online από το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη

Στο YouTube προστίθενται κι άλλες πολιτιστικές παραγωγές στο πλαίσιο του προγράμματος ψυχαγωγίας στο σπίτι που προσφέρει το Ίδρυμα Ωνάση.

Με δύο μεγάλες πρεμιέρες και άλλες εκδηλώσεις από το αρχείο του, το Ίδρυμα Ωνάση συνεχίζει να εμπλουτίζει το ψηφιακό του κανάλι στο YouTube, όπου υπάρχουν διαθέσιμες παραστάσεις, συναυλίες, συζητήσεις και podcasts. Το Σάββατο 25 Απριλίου παρακολουθούμε μία συναυλία του Κωνσταντίνου Βήτα και του ARTéfacts Ensemble, ενώ την Κυριακή 26 Απριλίου βλέπουμε τις «Τρωάδες» του Ευρυπίδη από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο στους Δελφούς. (φωτό εξωφύλλου: Joanna Weber)

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εβδομάδας:

«Τρωάδες»

Η νέα εκδοχή των διαπολιτισμικών «Τρωάδων» του Ευριπίδη, που παρουσίασε το θέατρο Άττις τον Ιούλιο του 2017 στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου, σε παραγωγή της «Πάφος 2017-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Συμμετέχουν ηθοποιοί από διχοτομημένες πόλεις, καθώς επίσης από τη Συρία και την Ελλάδα, με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο ρόλο της Εκάβης. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κουνέλλη, που επρόκειτο να δημιουργήσει την εικαστική εγκατάστασή της. (από την Κυριακή 26/4 έως την Τετάρτη 6/5)

 

«Λίγα τετραγωνικά»

Ο έφηβος μαθητής Λυκείου. Λίγο πριν τελειώσει το μάθημα. Λίγο πριν βγει από την πόρτα του σχολείου. Λίγο πριν τη μετάβαση στην ανώτερη εκπαίδευση. Πριν τη ζωή μόνος του. Πριν την ενηλικίωση. Πριν γίνει πολίτης. Ο έφηβος πριν την πόλη. Αυτή την αιώρηση, αυτήν τη στιγμή πριν το μεγάλο βήμα προσπαθείναι να ανιχνεύσει η παράσταση του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Νέας Φιλαδέλφειας, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του περσινού Onassis Youth Festival.

 

«Πρακτική Εγκυκλοπαίδεια. Αποκλίσεις»

Στη νέα της δουλειά, η χορογράφος Λενιώ Κακλέα επικεντρώνεται σε σωματικές, καθημερινές δραστηριότητες, κατασκευάζοντας ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ευρώπης.

 

«Συγκατοίκηση»

Mια μεγάλη αναδρομή στη μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα, από τον Κορνήλιο Σελαμσή και τους ARTéfacts Ensemble.

Ακόμη, σε ένα πλούσιο αφέρωμα, μία συζήτηση με τον Daniel Mendelsohn, μία σειρά εικαστικών έργων και ένα online σεμινάριο μας φέρνουν πιο κοντά στο έργο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Κ. Π. Καβάφη.