Ιούνιος 19, 2020

Επιστρέφει στο Μουσείο Ακρόπολης τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα

Σε μια συμβολική κίνηση, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δανείζει στο Μουσείο Ακρόπολης ένα τμήμα νεανικής ανδρικής κεφαλής που εφαρμόζει ακριβώς στη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα.

Το τμήμα νεανικής ανδρικής κεφαλής από ανάγλυφο πεντελικό μάρμαρο, ύψους 15 εκατοστών, αποδίδεται στον 29ο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα. Σήμερα περιλαμβάνεται στην έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο τμήμα που παρουσιάζονται οι καταστροφές που έγιναν στα μνημεία λίγο πριν από την κήρυξη της επανάστασης του 1821.

Η κίνηση του μακροχρόνιου δανεισμού αυτού του τμήματος έχει υψηλό συμβολισμό σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία ανακοίνωσε το δανεισμό στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για τα 11χρονα γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης: «Η χειρονομία είναι συμβολική. Θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να επισημάνουμε την πολύ μεγάλη σημασία που δίνουμε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους και την επανένωσή τους με τα Γλυπτά, που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Σήμερα, με τη ευκαιρία των ενδέκατων γενεθλίων του Μουσείου της Ακρόπολης ουσιαστικά εγκαινιάζουμε μία νέα σχέση, πιο ουσιαστική, ανάμεσα στα δημόσια μουσεία της χώρας. Αυτό το απότμημα είναι ένα πολύ σημαντικό έκθεμα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Όμως αποκτά εντελώς διαφορετική σημασία, όταν συνενωθεί και βρει την αρχική θέση του στη ζωφόρο. Υπάρχουν, όμως και ευρήματα σε άλλα δημόσια μουσεία, τα οποία στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή σε κάποιο άλλο δημόσιο μουσείο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν καλύτερα με τα συμφραζόμενά τους.

Το τμήμα που δανείζει το ΕΑΜ στο Μουσείο Ακρόπολης

Όπως τόνισε η κ. Μενδώνη: «Σήμερα σε διεθνές επίπεδο ενισχύεται ο αγώνας για την επιστροφή των Γλυπτών με την υποστήριξη των ανά τον κόσμο ειδικών επιστημονικών επιτροπών. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδείξει το Βρετανικό Μουσείο ότι δεν παραμένει στη αντίληψη ενός αποικιοκρατικού μουσειακού οργανισμού του 19ου αιώνα, αλλά προσαρμόζεται στις διεθνείς απαιτήσεις, και στους κώδικες της ηθικής, που αφορούν σήμερα την επιστροφή των κλεμμένων ή των λαθραίως εξαχθέντων άρα παρανόμως πολιτιστικών αγαθών».

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακροπόλεως, καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής, ευχαρίστησε την υπουργό για τη σημαντική χειρονομία: «Η αίθουσα του Παρθενώνα κατασκευάστηκε έτσι ώστε να υπάρχουν όλες οι υποδοχές έτοιμες για την επιστροφή. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτό που προτείνετε. Ένας νέος τρόπος συνεργασίας ανάμεσα στα μουσεία του ελληνικού κράτους». (φωτογραφία εξωφύλλου: Νίκος Δανιηλίδης)