Μάρτιος 25, 2020

Έντεκα βίντεο με κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης μόλις ανέβηκαν στο Youtube

Τα δίλεπτα βιντεάκια του υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάζουν έντεκα θησαυρούς μνήμης, που εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Σήμερα, 199 χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει με την κάμερα ενός τηλεφώνου έντεκα μικρούς θησαυρούς που εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στα δίλεπτα βίντεο, ο επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν, παρουσιάζει την αίθουσα του Κοινοβουλίου, τη χάρτα του Ρήγα, τα εμβληματικά κειμήλια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του, το ξύλινο αγαλματίδιο της συμφιλίωσης, ακρόπρωρα από καράβια προεπαναστατικά με ονόματα αρχαίων ηρώων, την παιδούλα στο ταφικό μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, την περικεφαλαία του Λόρδου Βύρωνα, τις υδατογραφίες του Λούντβιχ Κέλμπεργκερ, αξιωματικού στο στρατό του Όθωνα, που απεικονίζουν την Ελλάδα αμέσως μετά την Επανάσταση, το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το 1844, και τέλος τα λιτά ξύλινα καθίσματα του πρώτου Βουλευτηρίου, στο Ναύπλιο, αψεγάδιαστο μάρτυρα της πενίας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Όλα τα βίντεο είναι διαθέσιμα στο κανάλι του ΥΠΠΟΑ στο YouTube.