Μάιος 3, 2020

Δύο καινούργιες σειρές επιστημονικής φαντασίας που θα σου «κάψουν» τον εγκέφαλο

Με εικαστική γοητεία και προβληματισμούς για τη σχέση του ανθρώπου και της τεχνολογίας, το «Devs» και το «Tales from the Loop» απλώς δεν χάνονται.

Τελικά, υπάρχει ζωή και πέρα από το Netflix, και γενικώς ίσως υπάρχει κάποια άλλη ζωή πέρα από αυτήν που ζούμε. Δύο σειρές επιστημονικής φαντασίας, που βάζουν υποψηφιότητα για τη δεκάδα με τις καλύτερες του 2020, θα σε κάνουν να ξεχάσεις το «Dark», το «Strangers Things» και –αυτό δεν θα το φανταζόσουν ποτέ, αλλά ισχύει– το «Black Mirror». Η πρώτη από αυτές είναι το «Devs» του Άλεξ Γκάρλαντ, ενός εστέτ της επιστημονικής φαντασίας που μας έχει δώσει το «Ex Machina» και το «Annihilation».

Αυτή η σειρά της πλατφόρμας Hulu κινείται στους ίδιους υπνωτιστικούς ρυθμούς με τις προηγούμενες δημιουργίες του Γκάρλαντ και έχει ως κεντρικό «χαρακτήρα» έναν κβαντικό υπολογιστή – κάπου εδώ καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται να είσαι λίγο Σέλντον του «Big Bang Theory» για να πιάσεις όλα όσα συμβαίνουν. Σε μία εταιρεία τεχνολογίας που θα μπορούσε να είναι η Google, η Apple και το Facebook μαζί, μία τεχνικός υπολογιστών υποψιάζεται ότι το μυστηριώδες τμήμα Devs, ίσως ευθύνεται για το θάνατο του φίλου της. Και ίσως να μην έχει άδικο αν σκεφτείς ότι αυτή η τέλεια υπολογιστική μηχανή είναι κρυμμένη στη μέση ενός δάσους, όπου ο ιδιοκτήτης της εταιρείας έχει στήσει ένα μεγάλο κιτς άγαλμα της πεθαμένης κόρης του. Το «Devs» είναι μία σειρά με πολλές ιδέες, για τους κολοσσούς της τεχνολογίας που ελέγχουν τη ζωή μας, για την ελεύθερη θέληση, την επιστήμη και το σύμπαν, αλλά και ένα φανταστικό soundtrack μέρος του οποίου έχει γράψει ο Τζέοφ Μπάροου των Portishead.

Το «Tales from the Loop» του Amazon είναι άλλη μία παράξενη, αφοπλιστική οπτική εμπειρία, κάτι που δικαιολογείται απόλυτα από το ότι βασίζεται σε πίνακες! Τους έχει δημιουργήσει ο Σάιμον Στάλενχαγκ και εμπνεύστηκαν από αυτούς ο Ματ Ριβς, σκηνοθέτης και σεναριογράφος του κανούργιου «The Batman» και ο Ναθάνιελ Χάλμπερν του τριπαριστού «Legion». Το «Tales from the Loop» έχει στοιχεία της «Ζώνης του Λυκόφωτος», του «Stranger Things» και του «Black Mirror», αλλά ταυτόχρονα δεν μοιάζει σε καμία από αυτές τις σειρές.

Σε γαλήνια τοπία με φάρμες και diners της αμερικανικής επαρχίας της δεκαετίας του 1970, όπου ξαφνικά παρεμβάλλονται ρομπότ και μηχανικά χέρια, οι κάτοικοι μίας μικρής πόλης ζουν πάνω από ένα κρυφό εργαστήριο, το οποίο προκαλεί ανωμαλίες στο χωροχρόνο που επηρεάζουν διαφορετικά κάθε κάτοικο. Σε κάθε επεισόδιο παρακολουθούμε την ιστορία κάθε κατοίκου, ενώ όλες αυτές συνδέονται με το νήμα της υπόγειας μηχανής, η οποία εξερευνά τα μυστήρια του σύμπαντος. Ανάμεσα στο καστ βρίσκουμε τον –έναν από τους «Δύο Πάπες»– Τζόναθαν Πράις, την Τζέιν Αλεξάντερ και τη Ρεμπέκα Χολ.