Μάιος 18, 2020

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: 9 δράσεις για να τη γιορτάσεις ψηφιακά

Με εικονικές ξεναγήσεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, προβολές και άλλες πρωτότυπες ιδέες, τα αθηναϊκά μουσεία πραγματοποιούν διαδικτυακά τον φετινό εορτασμό.

Κανονικά, σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου τα μουσεία σε όλη τη χώρα θα είχαν ελεύθερη είσοδο και θα γέμιζαν από κόσμο, γιορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το θέμα μάλιστα που είχε επιλεγεί για τον φετινό εορτασμό ήταν «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Kοινωνική Συνοχή». Έτσι θα τονιζόταν πως μέσα από τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες, τα μουσεία προβάλλουν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Φέτος, βέβαια, τα περισσότερα μουσεία του κόσμου έχουν κλείσει μέχρι νεοτέρας για το κοινό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Είναι όμως ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι –ακόμη κι αυτήν τη δύσκολη περίοδο– συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις, που γέμισαν με τέχνη τις οθόνες μας μέσα στην καραντίνα. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) παρότρυνε τα μουσεία να να γιορτάσουν ψηφιακά. Επιλέξαμε, λοιπόν, τις πιο ενδιαφέρουσες ψηφιακές δράσεις για να τιμήσεις τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Εθνική Πινακοθήκη

Από τις αρχές του μήνα, η Εθνική Πινακοθήκη ανεβάζει στα social media έργα από όλα τα τμήματα των συλλογών της, επιλεγμένα και σχολιασμένα από τις επιμελήτριές της. Σήμερα 18 Μαΐου, όλες αυτές οι αναρτήσεις συγκεντρώνονται σε μια ψηφιακή έκθεση στην ιστοσελίδα της.

 

Επιγραφικό Μουσείο

Το –μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο– μουσείο έχει ετοιμάσει το videowalk «Το χαμένο κείμενο», έργο της εικαστικού της Νίνας Παππά, καθώς και μια μικρή δράση με ένα κείμενο και ένα σταυρόλεξο με τίτλο «Το πολίτευμά μας λέγεται δημοκρατία. Ισότητα και ισονομία στην αρχαία Αθήνα». Θα τα βρεις στην ιστοσελίδα του μουσείου.

 

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Παρουσιάζει ψηφιακά όλες τις μόνιμες εκθέσεις του (βοτανικής, υδροβιολογίας, χερσαίας ζωολογίας, γεωλογίας, παλαιοντολογίας), διασφαλίζοντας μία πλήρη εικόνα της φυσικής κληρονομιάς που το μουσείο διαθέτει και διαφυλάσσει στις συλλογές του. Αναζήτησε τα 65 σημεία ενδιαφέροντος με το σύμβολο «i», όπου θα παρακολουθήσεις θεματικά βίντεο επιλεγμένων εκθεμάτων με χρήσιμες πληροφορίες. Αυτή η ψηφιακή ξενάγηση είναι διαθέσιμη εδώ.

 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Ο Ήρων, ο Φίλων, ο Αρχιμήδης, ο Κτησίβιος, ο Πυθαγόρας και ο Ίππαρχος σε προσκαλούν να ανακαλύψεις την τεχνολογία αιχμής της αρχαιότητας μέσα από τις εφευρέσεις τους, σε ένα ψηφιακό walkthrough στο μουσείο. Επίσης, μπορείς να ξεναγηθείς στην έκθεση «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον» με μία ξεχωριστή διαδραστική εμπειρία που αναδεικνύει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του σπουδαίου εφευρέτη.

 

Νομισματικό Μουσείο

Το μουσείο συμμετέχει στη γιορτή με το βίντεο «Ηρακλής. Ήρως διαχρονικός και αιώνιος» από την ομώνυμη περιοδική έκθεση, η οποία είχε προγραμματιστεί να μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών στην αίθουσα του «Θησαυρού των Αθηναίων», όπου και οι ανάγλυφες μετόπες με τους άθλους του Ηρακλή. Μπορείς να το παρακολουθήσεις εδώ.

 

Μουσείο Μπενάκη

Με εφόδια τη μνήμη, τον ήχο και την ποίηση θα προσεγγίσεις ένα από τα κυρίαρχα θέματα της Πινακοθήκης Γκίκα, αυτό του ελληνικού τοπίου, ξεχωρίζοντας τρεις εικόνες που το αποδίδουν με τη διαύγεια και τον κορεσμό του καλοκαιρινού φωτός. Σε μια διαδικτυακή συνάντηση-συζήτηση, θα εστιάσεις στη ματιά του Νίκου Εγγονόπουλου, του Γεράσιμου Στέρη και του Σπύρου Παπαλουκά, και θα ακολουθήσεις τα βήματα τους στις υπαρκτές ή φανταστικές γωνιές της ελληνικής υπαίθρου. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μια μνήμη ενός ιδιαίτερου για αυτούς καλοκαιρινού τοπίου. Η συνάντηση-συζήτηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου από τις 17:00 ως τις 18:30. Δήλωσε συμμετοχή εδώ.

 

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Το ΠΙΟΠ εγκαινιάζει τη σειρά ψηφιακών παραγωγών «Παραμύθια χωρίς εμπόδια». Η αρχή γίνεται με «Το κρυφτό» της Στέλλας Τσίγγου σε εικονογράφηση της Κωνσταντίνας Μπρίνια, το οποίο διακρίθηκε στον διαγωνισμό συγγραφής και εικονογράφησης παιδικού βιβλίου, που προκήρυξε η Βιβλιοθήκη του ΠΙΟΠ και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας. Το κείμενο ζωντανεύει στην οθόνη με τη βοήθεια αφήγησης, μουσικής, ήχων και παράλληλη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Προσφέρεται έτσι η δυνατότητα σε άτομα με και χωρίς αναπηρία να μεταφερθούν για λίγο νοερά στον μαγικό κόσμο των ηρώων του έργου, σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και εμπόδια.

 

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Οι δράσεις του ΒΜΦ περιλαμβάνουν το διαδικτυακό εικαστικό εργαστήριο «Είμαστε όλοι μοναδικοί» για οικογένειες με παιδιά από 3 ετών και μια διαδικτυακή ξενάγηση με απόδοση στη νοηματική γλώσσα, ειδικά σχεδιασμένη για ενήλικες και παιδιά από 9 ετών, κωφούς, ακούοντες και βαρήκοους σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο νοηματικής γλώσσας «Ο Κρατύλος». Ακόμα μπορείς να παρακολουθήσεις 8 ταινίες μικρού μήκους με θέμα τόσο τη θέση της γυναίκας στην εργασία όσο και τη θέση των νέων στην εργασία. Οι ιστορίες νέων και γυναικών διαδραματίζονται σε χώρες των Βαλκανίων αγγίζοντας το ευαίσθητο κοινωνικά θέμα σε σχέση με την εργασία, την ηλικία, αλλά και το φύλο στις μέρες μας. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες ως την Τρίτη 19/5 στην επίσημη σελίδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

 

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Φαναριώτες και κληρικοί, πρίγκιπες και έμποροι, λόγιοι και επαναστάτες, Ρουμελιώτες και Μοραΐτες, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι, αρματολοί και κλέφτες, κοτζαμπάσιδες και κάποι, καραβοκύρηδες και ναύτες, πολιτικοί και στρατιωτικοί, στεριανοί και νησιώτες άνδρες και γυναίκες. Η Ελληνική Επανάσταση διαμορφώθηκε μέσα από τη ζύμωση, τη σύγκρουση και τη σύμπλευση πολλών ανθρώπων, από διαφορετικές αφετηρίες και παραδόσεις. Θέλοντας να προβάλλει αυτή τη διαφορετικότητα και ποικιλομορφία, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο τις ημέρες 18-26 Μαΐου θα παρουσιάσει μέσα από το Facebook και το Instagram χαρακτηριστικά παραδείγματα προσώπων που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Όλες οι ψηφιακές δράσεις των ελληνικών μουσείων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων βρίσκονται εδώ.