Απρίλιος 22, 2020

Διάβασε δωρεάν 5 βιβλία του Αύγουστου Κορτώ σε e-books

Θα τα βρεις σε ελεύθερη διανομή στη διαδικτυακή Ανοικτή βιβλιοθήκη, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 7.000 ελληνικούς τίτλους.

Πολυγραφότατος και αμφιλεγόμενος, ο Αύγουστος Κορτώ είναι από εκείνους τους Έλληνες συγγραφείς που εκτός από τα βιβλία του έχει και δυναμική δημόσια παρουσία μέσα από την ακτιβιστική δράση του και τα social media. Στην Ανοικτή Βιβλιοθήκη βρήκαμε πέντε βιβλία του που διανέμονται ελεύθερα σε e-books, από το πρώτο-πρώτο που έγραψε μέχρι το πιο πρόσφατο, τον αδημοσίευτο «Διάβολο του Στρέφη».

«Ο διάβολος του Στρέφη»

Αθήνα, δεκαετία ’80. Ο αφηγητής, αόρατο σχολιαρόπαιδο, μεγαλωμένο με απάνθρωπες στερήσεις, κουβαλά παντού την αγωνία του μισο-ερειπωμένου σπιτιού του στους πρόποδες του Στρέφη, όπου αυτός κι η μητέρα του ζουν σε καθεστώς μόνιμου τρόμου – καθώς ο πατέρας-αφέντης γνωρίζει μόνο τη γλώσσα της βίας. Όμως αυτό δεν είναι το μόνο που στοιχειώνει το ανήμπορο, φοβισμένο αγόρι: γιατί η σκάλα που οδηγεί στο πάνω πάτωμα είναι χτισμένη με τούβλα, και κάθε βράδυ ο διάβολος ξυπνά και κατεβαίνει, μπαίνει στο δωμάτιό του και πλαγιάζει στο κρεβάτι του. Έτσι, όταν γνωρίζει τη Γιάννα, ένα έφηβο χαμίνι, πέφτει με τα μούτρα σε ολοένα μεγαλύτερες αποδράσεις, ανακαλύπτοντας μια πόλη γεμάτη θαυμαστές κόχες κι αθέατους ανθρώπους. Όμως το σπίτι, τα φαντάσματα στο πάνω πάτωμα, ο διάβολος – όλα τον καλούν, οδηγώντας τον αναπόδραστα στην τελική αναμέτρηση. Κατέβασε το e-book εδώ.

 

«Ο Δαιμονιστής»

Ένας άνθρωπος που δεν είναι ακριβώς άνθρωπος. Ένα πλάσμα που ζει με διάφορες μορφές ανάμεσα μας. Η ιστορία του διαβάζεται σαν άγριο θρίλερ ή σαν απίστευτο, βέβηλο χρονικό. Όμως πίσω από τις συγγραφικές επινοήσεις που υποδαυλίζουν έντεχνα μιαν ατμόσφαιρα μυστηρίου, αγωνίας αλλά και απόγνωσης, ο «Δαιμονιστής» είναι ένα βιβλίο φαντασίας που φωταγωγεί αδιάκριτα τις σκοτεινές ατραπούς της ηδονής, εκεί όπου θρυμματίζεται αλλά και ανασυντίθεται κάθε φορά η ανθρώπινη υπόσταση. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2007 από τον Καστανιώτη. Κατέβασε το δωρεάν e-book εδώ.

 

«Ο έρωτας στα χρόνια της γκαρσονιέρας»

Ο Ντύλαν, η Ρίτα, η Φάμκε και ο Φαίδρος είναι θύματα της οικονομικής κρίσης, που ζουν την πραγματική ζωή σε γκαρσονιέρες και μια άλλη, εικονική, στα social media. αυτό το σύντομο μυθιστόρημα είναι μία αυτοέκδοση που διέθεσε ο συγγραφέας στο Διαδίκτυο. Κατέβασε το δωρεάν e-book εδώ.

 

«Ο γιος της Τζοκόντα»

Η σύνοψη στο οπισθόφυλλο αναφέρει: «Δεν είμαι γυναίκα. Δεν είμαι μητέρα. Όμως είμαι η μαμά όλων σας. Μη με ρωτάτε γιατί – είναι πολύ μπερδεμένη ιστορία. Εγώ, για να καταλάβετε, έχασα τη μαμά μου όταν ήμουν πολύ μικρός. Και δεν την ξαναείδα ποτέ. Θα μου πείτε, και ποιος βλέπει τους πεθαμένους; Ναι, αλλά εγώ δεν είχα ούτε μια φωτογραφία της. Και κάθε τόσο τη ζητούσα. Μέχρι που διάβασα ένα βιβλίο. Καταραμένα βιβλία, μόνο κακό κάνουν, κάτι ξέρουν τα παιδιά και δεν θέλουν να τα δουν ούτε ζωγραφιστά. Και τώρα; Είμαι, θα μπορούσα να πω, ο πιο διάσημος άνθρωπος στον κόσμο. Κι ωστόσο κανείς δεν ξέρει τʼ όνομά μου.» Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2003 από τον Εξάντα. Κατέβασε το δωρεάν e-book εδώ.

 

«Το βιβλίο των βίτσιων»

To πρώτο βιβλίο του Κορτώ δεν είναι αυτό που ο τίτλος σας αφήνει να υποθέσετε. Είναι πολύ χειρότερο, γιατί εκφράζει τις σκοτεινές εκείνες σκέψεις και επιθυμίες που το υποσυνείδητο δημιουργήθηκε για να σας κρύβει. Περιέχει τα διηγήματα «Μαρσέλ», «Το παγόβουνο», «Μαντλέν», «Ιζαμπέλ», «Γκιγιόμ και Ρολάν», «Σταρμπαρίν» και, ως επίμετρο, το κείμενο «Γιατί μας αφορά το έργο του κυρίου Κορτώ;». Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1999 από τον Εξάντα. Κατέβασε το δωρεάν e-book εδώ.