Ιούνιος 22, 2020

Αυτά είναι τα πιο ιδιαίτερα μουσεία της Αθήνας που λίγοι γνωρίζουν

Στη σκιά των πασίγνωστων μουσείων της πόλης, υπάρχουν και αυτά τα θεματικά και εξειδικευμένα μουσεία που εκθέτουν συλλογές μαζεμένες με πολύ μεράκι και έρευνα.

Μουσείο Μετεωριτών

Ο Τάκης Θεοδοσίου, πρώην διδάσκων αστρονομίας και μετεωριτών στην Ακαδημία Πλάτωνα, έχει συγκεντρώσει 400 αυθεντικούς μετεωρίτες και ιμπακτικής φύσεως πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από πρόσκρουση μεγάλων αστεροειδών στον πλανήτη μας, σε μεγέθη από μερικά γραμμάρια ως έξι κιλά. Η συλλογή αυτού του μουσείου περιλαμβάνει επίσης τεχνουργήματα που έχουν φτιαχτεί με την χρήση μετεωριτικού σίδηρου, ενώ λειτουργεί εργαστήριο συντήρησης και επεξεργασίας μετεωριτικού υλικού. Αν και ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα μπορούσες να έχεις ένα κομμάρι από το Διάστημα στο σπίτι σου, μάθε ότι εδώ μπορείς να αγοράσεις αυθεντικούς μετεωρίτες από μόλις 5€ και άλλα αντικείμενα κατασκευασμένα με αυθεντικό μετεωριτικό υλικό.

Ιακωβίδου 27, Άγιος Ελευθέριος, 2102011543

 

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Ξεκινώντας από την προσωπική του συλλογή αυτοκινήτων, ο Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το μουσείο με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα επιτεύγματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και την εκπαίδευση των νέων στην οδική ασφάλεια και συμπεριφορά. Στο μεταμοντέρνο κτήριο με επιρροές Art Deco και μια σπειροειδή μπάρα εμπνευσμένη από τον Frank Lloyd Wright, φιλοξενούνται μοντέλα Rolls Royce, Ferrari, Aston Martin και Bugatti από διάφορες εποχές, αντίκες καθώς και η μόνιμη έκθεση Made by Hellas με αυτοκίνητα που σχεδιάστηκαν από Έλληνες. Σημείωσε ότι για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ισχύει μειωμένο εισιτήριο 5€.

Ιουλιανού 33, κέντρο, 2108816187

 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη, αλλά αυτό το μουσείο θα σου δείξει ότι ήταν όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογία. Σε ένα υπέροχο Art Nouveau κτήριο στο Κολωνάκι, ξαναζωντανεύουν 300 περίπου εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος, από το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων. Οι εφευρέσεις αυτές καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου και οι αναπαραστάσεις τους και το υποστηρικτικό υλικό δημιουργήθηκαν από τον Κώστα Κοτσανά έπειτα από 25χρονη έρευνα.

Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 6931831530

 

Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας

Σε ένα κτήριο του 1920, αυτό το θεματικό μουσείο, που είναι τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων, έχει σκοπό τη συλλογή, διαφύλαξη, μελέτη και προβολή της ιστορίας της ελληνικής τοπικής φορεσιάς. Στις συλλογές του περιλαμβάνει περίπου 25.000 αντικείμενα, κυρίως αυθεντικές τοπικές φορεσιές και κοσμήματα του ιστορικού ελληνικού χώρου (από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές 20ού αιώνα), αντίγραφα μινωϊκών, αρχαϊκών και βυζαντινών ενδυμάτων, καθώς και 23 πορσελάνινες κούκλες ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, που αποτελούν δωρεά της Βασίλισσας Όλγας στο Λύκειο των Ελληνίδων. Με την επαναλειτουργία του, το μουσείο ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια ειδική συλλογή με αξεσουάρ, ενδύματα και άλλα αντικείμενα, που εξιστορεί και αποκαλύπτει πώς η πανδημία, η κοινωνική απόσταση και η νέα πραγματικότητα έχουν αλλάξει την καθημερινή ζωή, την ένδυση και τη μόδα – σε αυτήν τη συλλογή μπορεί να συνεισφέρει ο καθένας επικοινωνώντας με το μουσείο στη σελίδα του στο Facebook.

Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι, 2103629513

 

Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Ένα μουσείο όπου θα ξετρελαινόταν η παρέα του «Big Bang Theory»! Ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, η συλλογή επιδιώκει να απεικονίσει τα μικρά και μεγάλα βήματα της πληροφορικής. Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, micro computers, φορητοί υπολογιστές, αλλά και οι λυχνίες, οι διάτρητες κάρτες, οι πρώτες μνήμες RAM και άλλα αντικείμενα hardware περιμένουν να τα ανακαλύψεις ή να θυμηθείς την εποχή που τα χρησιμοποιούσες. Επίσης, η συλλογή software περιλαμβάνει λογισμικό από τους πρώτους προσωπικούς και micro computers, και παιχνίδια σε δισκέτες.

Πέτρου Σπυρόπουλου 2, Μοσχάτο, 2103007010