Απρίλιος 25, 2020

Απόψε δεν χάνουμε την προβολή της όπερας «Ναμπούκο» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Αυτή η παραγωγή της καθοριστικής όπερας του Βέρντι μαγνητοσκοπήθηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Ηρώδειο.

Ο «Ναμπούκο» θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέπε Βέρντι. Σε προσωπικό επίπεδο, τον ανέδειξε στον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ σε συλλογικό επίπεδο μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας. Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα. Όταν ζητά απ’ όλους να τον προσκυνήσουν ως θεό, τον πλήττει κεραυνός. Όταν αναγνωρίζει ως μόνο αληθινό θεό τον Ιεχωβά, βρίσκει πάλι τα λογικά του, απελευθερώνει τους Εβραίους και συναινεί στη σχέση της πραγματικής κόρης του, της Φενένας, με τον Ισμαήλ, ανιψιό του βασιλιά της Ιερουσαλήμ. Στον Ιεχωβά στρέφεται στο τέλος και η Αμπιγκαΐλε, που σφετερίστηκε την εξουσία του Ναμπούκο.

Στην παραγωγή της ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Ιταλού σκηνοθέτη Λέο Μουσκάτο, «η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο», όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του. Τον ρόλο του τίτλου ερμήνευσε ο διάσημος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ο οποίος έχει διαπρέψει ως Ναμπούκο σε μεγάλες σκηνές σε όλο τον κόσμο. Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Γάλλος αρχιμουσικός Φιλίπ Ογκέν.

Ο «Ναμπούκο» θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2 το Σάββατο 25 Απριλίου στις 23:00 Παράλληλη μετάδοση στη Web TV της ΕΡΤ και στη σελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Facebook.