Ιούνιος 10, 2020

Ανοίγουν τα μουσεία από την Δευτέρα 15 Ιουνίου: πώς θα τα επισκεφτούμε ξανά

Τι προβλέπουν οι οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να απολαύσουμε ξανά, με ασφάλεια, τους μουσειακούς θησαυρούς.

Η επαναλειτουργία των μουσείων είναι το δεύτερο βήμα για την επανεκκίνηση της πολιτιστικής δραστηριότητας μετά το lockdown. Προηγήθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι, που άνοιξαν με μέτρα που να εξασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία εργαζομένων και επισκεπτών από τον Covid-19.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η yπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συνεργάστηκε με την Έφορο και τα στελέχη του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένων και των επισκεπτών. Ανάλογες συνεργασίες για την τήρηση των μέτρων γίνονται σε όλα τα μουσεία της χώρας για την εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων ασφαλούς χρήσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε μουσείου. Αυτά ορίζουν όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης, θέασης, εισόδου και εξόδου.

Οι επισκέπτες των μουσείων πρέπει να ακολουθούν τους ακόλουθους κανόνες:

  • Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο σε ανοικτούς χώρους και 2 μ. σε κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.
  • Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.
  • Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.
  • Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός για την προστασία των εκθεμάτων όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το άνοιγμα του μουσείου και δύο ώρες μετά το κλείσιμο.
  • Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κλπ.
  • Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κλπ.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κλπ.) πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Επίσης, για την ασφάλειά τους τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα όπου είναι απαραίτητο και προβλέπεται η ακριβής μέριμνα για την απολύμανση των χώρων και για προμήθεια απολυμαντικών ειδών.