Ιούλιος 24, 2019

Αυτό το καλοκαίρι θα συμβούν «Σιωπηλά εγκλήματα»

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιώργου Μπακούρη προσγειώθηκε στη στοίβα με τα καλοκαιρινά αναγνώσματα – και το διαβάσαμε μονορούφι. Από τον Νίκο Βουλαλά

«Οι εγκληματίες μπορεί να μην έχουνε ρεπό, αλλά έχω εγώ. Την Κυριακή. Ακούς; Την Κυριακή. Την ημέρα που δοξάζεται ο Θεός, δοξάζεις και το δικό μου πρόσωπο και ξέρεις πώς; Αφήνοντάς με στην ησυχία μου.» Ο αστυνομικός Κλέανθος Παπαγιανίδης έχει νεύρα, πολλά νεύρα. Ο υφιστάμενός του έχει διακόψει την κυριακάτική του ξεκούραση προκειμένου να τον ενημερώσει για μια δολοφονία. Μπροστά του όμως θα ξετυλιχθεί μια υπόθεση με ρίζες στο μακρινό 1957, που θα παρακολουθήσεις στα «Σιωπηλά εγκλήματα».

Στο δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιώργου Μπακούρη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Περίπλους, συναντάμε ξανά τον ήρωα που εξιχνίασε το «Έγκλημα στην Πάρο». Από το κοσμικό νησί των Κυκλάδων, που ήταν το σκηνικό στο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Μπακούρη, ο αστυνομικός Παπαγιανίδης μεταφέρεται τώρα στο Καστρί της Κυνουρίας, αναζητώντας στοιχεία για μια διπλή δολοφονία που συνέβη στην Αθήνα.

Όλα ξεκινούν όταν δύο συνταξιούχοι βρίσκονται δολοφονημένοι ο ένας στο τροχόσπιτό του στο Κερατσίνι και ο άλλος σε διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους. Η έρευνα του Παπαγιανίδη τον οδηγεί στο αρκαδικό χωριό και σε μία υπόθεση που αναστάτωσε την τοπική κοινωνία πολλές δεκαετίες πριν. Spoilers δεν θα κάνουμε, αλλά τα «Σιωπηλά εγκλήματα» συνδέουν αυτές τις δύο υποθέσεις με τη μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ τους με ένα στρωτό και ευκολοδιάβαστο στιλ γραφής, που θα σε κάνει να αφήσεις το βιβλίο όταν το ολοκληρώσεις

Ο Γιώργος Μπακούρης, ξανασυναντώντας τον ήρωά του, τον αναπτύσσει περισσότερο ως χαρακτήρα με τις αρετές, τα χούγια και τις συνήθειές του. Τα «Σιωπηλά εγκλήματα» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη «σχολή» του είδους, γεμίζει απολαυστικά τις διακοπές σου, περιέχει σχόλια και παρατηρήσεις για την Αθήνα του σήμερα και τα ήθη παλαιότερων εποχών, κι έχει μερικά ξεσπάσματα χιούμορ που θα χαρούμε να δούμε εντονότερα σε μια επόμενη περιπέτεια του Κλέανθου Παπαγιανίδη.