Ιούλιος 18, 2020

Αυτό το καλοκαίρι η Λυρική μας δίνει ραντεβού στο Τατόι, στο Σούνιο και σε μουσεία

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στον νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» με μια σειρά εκδηλώσεων που αναδεικνύει το πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό της στίγμα.

Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα έρχονται σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Στα 20 αυτά προγράμματα που προτείνονται από την ΕΛΣ, οργανωμένα σε 6 κύκλους, δίνεται έμφαση στην ελληνική μουσική δημιουργία, από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, μαζί με επιλογές από το ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής. Παρών είναι και ο χορός με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης εδώ.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην περιφέρεια της Αθήνας έχει ως εξής:

φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος

Ρεσιτάλ Ανίτας Ρατσβελισβίλι

18 Ιουλίου, Ρωμαϊκή Αγορά

Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι, μια πραγματική σταρ της όπερας, επιστρέφει στην Ελλάδα για το πρώτο της προσωπικό ρεσιτάλ. To πρόγραμμα περιλαμβάνει δημοφιλείς άριες από όπερες των Βέρντι, Τσιλέα, Γκουνό, Σεν-Σανς, Κερουμπίνι και Μάγερμπερ. Μια ανεπανάληπτη οπερατική εμπειρία σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Το ρεσιτάλ θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω live streaming.

«Οι Απάχηδες των Αθηνών»

12 Σεπτεμβρίου, Πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου / 15 Σεπτεμβρίου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η ιστορική αυτή ταινία του Δημήτρη Γαζιάδη, η πρώτη «άδουσα και ηχητική» ελληνική ταινία, πολύτιμο ντοκουμέντο για την Αθήνα της εποχής του 1930, «ζωντανεύει» μέσα από τη συνέργεια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, και στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ η οποία θα ερμηνεύσει την πρωτότυπη μουσική, που ανασυστάθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου

22 & 23 Ιουλίου, Ναός Αγίου Γεωργίου, Γαλάτσι / 25 & 26 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά / 29 Ιουλίου, Μονή Δαφνίου / 1 & 2 Αυγούστου, Ευριπίδειο θέατρο Σαλαμίνας

Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, παρουσιάζει το πρόγραμμα «Από τη Σμύρνη στον Πειραιά», το οποίο είναι αφιερωμένο σε δύο πόλεις που έχουν σημαδέψει ολόκληρο τον ελληνισμό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των: Γιοβάν Τσαούς, Κώστα Σκαρβέλη, Δημήτρη Σέμση, Ογδοντάκη (Γιάννη Δραγάτση), Παναγιώτη Τούντα, Πρόδρομου Τσαουσάκη, Βαγγέλη Παπάζογλου κ.ά.

Συναυλία της Χορωδίας της ΕΛΣ

22 Ιουλίου, Ακαδημία Πλάτωνος / 25 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

Η Χορωδία της ΕΛΣ συμμετέχει στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με μια μεγάλη συναυλία, υπό τη διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει χορωδιακά αποσπάσματα από όπερες του Βέρντι, αθηναϊκά και επτανησιακά τραγούδια, καθώς και τραγούδια από οπερέτες.

Συναυλία της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ

19 Ιουλίου, Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας

Τριάντα μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, με διευθύντρια την Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής της χορωδίας.

Φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος

Χορευτικά σόλι

19 Ιουλίου & 15 Σεπτεμβρίου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ο Βαγγέλης Μπίκος εκτελεί χορογραφία του Κωνσταντίνου Ρήγου, με συνοδεία από τον Γκουίντο ντε Φλάβιις στο σαξόφωνο

21 Ιουλίου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών / 25 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου: Ο Στέλιος Κατωπόδης εκτελεί χορογραφία του Αγάπιου Αγαπιάδη

29 Αυγούστου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας: Η Ελευθερία Στάμου εκτελεί χορογραφία του Γιάννη Νικολαΐδη

6 Σεπτεμβρίου, Στοά του Αττάλου: Η Μαργαρίτα Κώστογλου εκτελεί χορογραφία του Γιάννη Νικολαΐδη

13 Σεπτεμβρίου, Στοά του Αττάλου: Η Έλενα Κέκκου εκτελεί δική της χορογραφία σε μουσική Αντώνη Βλάχου

Στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Ακρόπολης όλα τα χορευτικά σόλι αυτής της ενότητας.

φωτό: Ανδρέας Σιμόπουλος

Σόλο του Γιώργου Κοτσιφάκη

24 Ιουλίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά / 1 Αυγούστου, Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας

Ο καταξιωμένος χορευτής Γιώργος Κοτσιφάκης παρουσιάζει ένα χορευτικό σόλο σε χορογραφία Χρήστου Παπαδόπουλου, με τη συνοδεία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και δεξιοτέχνη Ανδρέα Κατσιγιάννη στο σαντούρι. Το ντουέτο του σώματος και του μουσικού οργάνου εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και αποπειράται μέσα σε πέντε μόλις λεπτά να σκιαγραφήσει και να διαγράψει μια τιτάνια ανθρώπινη διαδρομή και εξέλιξη.

«Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού»

30 & 31 Ιουλίου, Ρωμαϊκή Αγορά

Σε έναν συνδυασμό ποίησης και στοχασμών, ο Έλληνας πανεπιστημιακός, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Βέλτσος μεταφέρει στο έργο αυτό ένα διπλό βίωμα ως προς την ασθένεια και την καραντίνα: από τη μια η ευθύνη απέναντι στον άλλο και από την άλλη το ζήτημα μιας απάνθρωπης ζωής που κινδυνεύει να χάσει το βίωμα της ίδιας της ζωής ως ζωής, και όχι ως επιβίωσης. Ερμηνεύει η Ρένη Πιττακή.

φωτό: Γεράσιμος Δομένικος

Συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής με το σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ

19 Ιουλίου, Αρχαιολογικός χώρος Βραυρώνας / 23 Ιουλίου, Ιερό Ποσειδώνος, Σούνιο / 13 Σεπτεμβρίου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Στην παράσταση «Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα», η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες. Tη χορογραφία υπογράφει η ταλαντούχα χορογράφος και χορεύτρια Μαριάννα Καβαλλιεράτου, στην πρώτη της συνεργασία με την ΕΛΣ.

Ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα εδώ.