Μάιος 19, 2020

9 πάρκα, άλση και κήποι στην Αθήνα για να πάρεις τον αέρα σου

Μια καλή συνήθεια από το lockdown ήταν το περπάτημα και τώρα είναι η ευκαιρία να τη συνεχίσουμε χωρίς περιορισμούς στους –μετρημένους στα δάχτυλα– πνεύμονες πρασίνου της πόλης – κρατώντας πάντα τις αποστάσεις.

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

Αυτό είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», έκτασης 1.200 στρεμμάτων, είναι κατάφυτο με φυλλοβόλα δέντρα, πεύκα και άλλα κωνοφόρα, αγροτικές καλλιέργειες και καλαμιώνες, ενώ μέσα σε αυτό έχουν καταγραφεί 168 διαφορετικά είδη πουλιών. Η ύπαρξη του υγρού στοιχείου σε μεγάλη αναλογία, τόσο με τη μορφή έξι τεχνητών λιμνών όσο και τεχνητού καναλιού που τις συνδέει, καθώς και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθιστούν το πάρκο έναν μοναδικό τόπο φυσικού κάλλους, ενταγμένο στον οικιστικό ιστό. Τα χαρακτηριστικά του είναι μοναδικά για τη δυτική Αθήνα, αλλά και για όλο το Λεκανοπέδιο. Είναι ιδανικό και για ποδηλατάδα.

Σπύρου Μουστακλή 23, Ίλιον, 2102323163

 

Κτήμα Αρίστη

Εδώ θα νομίζεις ότι βρίσκεσαι πολλά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, ενώ είσαι στο Χαλάνδρι. Θέλοντας να χαρίσει την εμπειρία της καλλιέργειας, τη γνώση της γης και την εσωτερική ηρεμία, το Κτήμα Αρίστη δημιουργήθηκε ως ένας πολυχώρος που σου επιτρέπει να σταματήσεις για λίγο το χρόνο και να εκτιμήσεις τη φυσική ομορφιά. Σε ειδικά σχεδιασμένο και διαμορφωμένο χώρο, φιλοξενούνται βιολογικές, παραδοσιακές καλλιέργειες εποχιακών λαχανικών, φρούτων και βοτάνων, φροντισμένων με πολλή αγάπη, μεράκι και χειρωνακτική εργασία.

Πλουτάρχου & Κέας, Χαλάνδρι, 2106085559

 

Δάσος Συγγρού

Στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων, αυτή η έκταση 950 περίπου στρεμμάτων είναι το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου Αττικής. Στο μεγαλύτερο ποσοστό του είναι καλυμμένο με πεύκα, ενώ κρύβει αρχαιολογικά ευρήματα που φτάνουν μέχρι τους προϊστορικούς χρόνους. Θα κάνεις ωραίους περιπάτους στα μονοπάτια και θα δεις το αρχοντικό της οικογένειας Συγγρού, έργο του Ερνέστου Τσίλερ.

Μυκάλης 2, Μαρούσι, 2108066319

 

Εθνικός Κήπος

Ο πρώτος οργανωμένος χώρος διακοσμητικού πρασίνου της νεότερης Ελλάδας, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως ιστορικός τόπος, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Η διαμόρφωσή του ξεκίνησε το 1839 με τη φύτευση 15.000 καλλωπιστικών φυτών, που μεταφέρθηκαν από το Μιλάνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν φυτά από χώρες της Ευρώπης και Βορείου Αφρικής, ενώ φυτεύτηκαν πολλά αυτοφυή φυτά από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Στην έκταση που καλύπτει, θα θαυμάσεις εκατοντάδες είδη δέντρων, θάμνων και άλλων φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα, αρχαιολογικά κατάλοιπα, διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, ένα ηλιακό ρολόι, πέργκολες και προτομές.

 

Λόφος Φιλοπάππου

Γνωστός και ως Λόφος Μουσών, πήρε το όνομά του από τον Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο, ύπατο και διοικητή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Πρόκειται για την περιοχή όπου ο Πλούταρχος τοποθετεί τη μάχη μεταξύ του Θησέα και των Αμαζόνων. Από το 1954 έως το 1957 ο λόφος αναδιαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη σε συνεργασία με τους φοιτητές του και τοπικούς λιθοδόμους. Μαζί αυτοσχεδίασαν βασιζόμενοι στη μορφολογία του χώρου και χωρίς να καταφύγουν σε σχέδια στο χαρτί. Φυτεύτηκαν ενδημικά φυτά της Αττικής, χτίστηκε ένα περίπτερο, ενώ τα μονοπάτια στρώθηκαν με πέτρες οι οποίες διασώθηκαν από κτίρια της περιοχής, τόσο λαϊκά όσο και νεοκλασικά.

 

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Το όραμα του Ρέντσο Πιάνο ήταν να δημιουργήσει έναν τόπο με «καλή θέα» σχεδιάζοντας ένα κεκλιμένο πάρκο που από τη στεριά κατευθύνεται στη θάλασσα. Ο πιο αγαπημένος προορισμός των Αθηναίων εκτείνεται σε μια έκταση 210 στρεμμάτων και φιλοξενεί μια πληθώρα φυτικών ειδών όπως ελιές, σχίνα, κουμαριές, χαρουπιές, κουτσουπιές, δάφνες, κυπαρίσσια αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών. Η επιλογή των φυτών έγινε ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία και να δημιουργούνται ενδιαφέροντες χρωματισμοί ή υφές.

Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, 2168091000

 

Άλσος Βεΐκου

Στα βόρεια των Τουρκοβουνίων βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους πνεύμονες της Αθήνας. Έχει έκταση 256 στρέμματα και διαθέτει γήπεδο τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, πίστες σκέιτμπορντ και υπαίθρια όργανα γυμναστικής. Απέναντι από το Άλσος βρίσκονται οι βίλες του Βεΐκου που κατοικούνται από τους συγγενείς του και θυμίζουν τις εποχές όταν ο Βεΐκος ήταν κάτοχος της περιοχής. Από τα αξιοπερίεργα είναι το Πάρκο Κοινωνικοποίησης και Άθλησης Σκύλων, χωρισμένο σε δύο χώρους για μικρόσωμα και μεγαλόσωμα σκυλιά, καθώς και ένα δασάκι με 150 δέντρα που φυτεύτηκαν με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι.

Λεωφόρος Βεΐκου & Αναγεννήσεως, Γαλάτσι, 2102143372

 

Πάρκο Φλοίσβου

Αυτό το πάρκο πλάι στη Μαρίνα, έχει θαυμάσια θέα στον ανοιχτό ορίζοντα της θάλασσας, είναι φυτεμένο με πάνω από 1.500 ρίζες δέντρων και φυτών και έχει παγκάκια για να ξαποστάσεις και φωτισμό για να κάνεις τη βόλτα σου όταν πέσει ο ήλιος.

Παλαιό Φάληρο, 2109885140

 

Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Διομήδους

Στον μεγαλύτερο βοτανικό κήπο της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ένα πολύ μεγάλο αριθμό από τα φυτικά είδη που ευδοκιμούν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και φιλοξενούνται εδώ, αλλά και το εξαιρετικό φυσικό οικοσύστημα που για πολλές δεκαετίες διατηρεί και μεταφέρει άθικτη την ομορφιά του αττικού τοπίου. Στην έκταση 1860 στρεμμάτων στις βόρειες πλαγιές του Όρους Αιγάλεω, τα 220 στρέμματα είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν περισσότερα από 4.000 είδη φυτών σε τμήματα όπως ο δενδρώνας, ο ανθώνας, τα φαρμακευτικά και τα ιστορικά φυτά.

Ιερά Οδός 403, Χαϊδάρι, 2105811557