Απρίλιος 15, 2020

8 ολοκαίνουργια ελληνικά μυθιστορήματα και διηγήματα που πρέπει να διαβάσεις

Από την πρόσφατη συγκομιδή της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής ξεχωρίζουμε οκτώ τίτλους που καλύπτουν όλα τα γούστα.

«Δέσποινα» – Αύγουστος Κορτώ

Ο δημοφιλής συγγραφέας επιστρέφει με την ανατρεπτική ιδέα να μετατρέψει την Παναγία σε Ελληνίδα μάνα. Στο καινούργιο του μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, η Δέσποινα χάνει τον 33χρονο γιο της από μιαν αποκοτιά, μια φτυσιά στα μούτρα της Χούντας, κι έχει γυρίσει την πλάτη στον θρύλο που ξεπήδησε από το χαμό του. Τι να την κάνει τη λατρεία του κόσμου, τους οπαδούς και τους πιστούς, όταν το παιδί της είναι μες στο χώμα; Κι έτσι επιστρέφει με το νου στο μόνο καταφύγιο, στο παρελθόν, και ξαναζεί τα πάθη και τα λάθη της.

 

«Ρέκβιεμ για μια Οκτάβια» – Γιαννακάκη Ελένη

Έχοντας μελετήσει τη φυσιολογία αλλά και την ψυχολογία του χταποδιού, η συγγραφέας επιστρέφει με το πέμπτο μυθιστόρημά της, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη. Η Οκτάβια είναι ένα θηλυκό χταπόδι, μια μέλλουσα μητέρα που αγρυπνώντας αναλογίζεται το πώς και το γιατί της ζωής της μέχρι τώρα, τα μικρά και τα φαινομενικά ασήμαντα αλλά και τα άκρως σημαντικά, ακόμη και τραγικά πρόσφατα συμβάντα που προσπαθεί να ξεχάσει. Ο μονόλογός της μεταφέρεται σε ανθρώπινο επίπεδο, στη γονική αγάπη και το θάνατο, τη δημιουργία και τον αποχωρισμό, την προσδοκία και τη ματαιότητα, τον έρωτα και την αθανασία.

 

«Το κόκκινο μαντήλι» – Κυριάκος Αθανασιάδης

Μια νεράιδα και ιστορικά γεγονότα ανακατεύονται στο λυρικό ταξίδι από την ελληνική ύπαιθρο στην Ανατολή στο οποίο σε μεταφέρει ο Κυριάκος Αθανασιάδης. Ο Καλλίνικος γεννιέται το 1900, κάπου κοντά στην Κώμη. Κάποια στιγμή, η σκληρόκαρδη μητριά του θα τον αναγκάσει να φύγει κι εκείνος, υιοθετημένος από δυο θεόρατους μπακάληδες, θα δει τα χρόνια να περνούν με πολλή δουλειά και πολλή αγάπη, με ράψιμο, κέντημα, μαγειρική… και με λίγη μαγεία. Όμως οι καιροί είναι άγριοι και θέλουν τον Καλλίνικο κοντά τους. Το αγόρι, ντυμένο με μια στολή που δεν του ταιριάζει, θα πάει ίσια στο κόκκινο μάτι όλων των πολέμων. Αυτό το τρυφερό, αισιόδοξο και συγκινητικό μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 

«Σπίτι παιδιού» – Κυριάκου Συφιλτζόγλου

Αφού δημιούργησε το δικό του ποιητικό ύφος μέσα από τις προηγούμενες συλλογές του, ο Κυριάκος Συλφιτζόγλου επιστρέφει με μία νουβέλα όπου σκάβει βαθιά στις αναμνήσεις της αθώας παιδικής ηλικίας αλλά και στις συλλογικές ρίζες. Ο αφηγητής του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες, επιστρέφει στο ίδρυμα όπου μεγάλωσε, στην Πλατανιά Δράμας, αλλά και στα γύρω χωριά. Προσπαθεί να ξετυλίξει μέσα από τα μισόλογα συγγενών και ξένων τις ατομικές ιστορίες καθενός και τις συλλογικές ιστορίες.

 

«Αμαρόκ» – Βαγγέλης Γιαννίσης

Ο Γιαννίσης είναι ένα από τα δυνατά ονόματα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας και το αποδεικνύει με το πέμπτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον επιθεωρητή της αστυνομίας του Έρεμπρο, Άντερς Οικονομίδη, που κυκλοφορεί όπως πάντα από τις εκδόσεις Διόπτρα. Δώδεκα χρόνια πριν, ο Φαϊζάλ Αμπντί συνελήφθη για τη δολοφονία της δεκαεξάχρονης Μάλιν στο Χέλεφορς. Ομολόγησε την ενοχή του, το μυστήριο λύθηκε και οι κάτοικοι της μικρής πόλης μπόρεσαν να κοιμηθούν ξανά ήσυχοι. Μέχρι τη μέρα που η γυναίκα του Φαϊζάλ αυτοκτονεί. Η πράξη της γεννά ερωτηματικά για την ενοχή του Φαϊζάλ στον επιθεωρητή. Αρχίζει να σκαλίζει την έρευνα για τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου κοριτσιού, η οποία θα αποκαλύψει πτυχές της ζωής του θύματος που δεν είχαν διερευνηθεί και θα προκαλέσει αναστάτωση στο εσωτερικό της αστυνομίας.

 

«Ο τελευταίος φύλακας» – Δημήτρης Οικονόμου

Το ιστορικο-πολιτικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Οικονόμου, στις εκδόσεις Ίκαρος, είναι εμπνευσμένο από αληθινές ιστορίες και βασισμένο σε δεκάδες γραπτές μαρτυρίες. Αναζητώντας τι οπλίζει το χέρι και την ψυχή των μελών μιας οικογένειας σε διαφορετικές εποχές, καταπιάνεται με την άγνωστη, τόσο ιστορικά όσο και λογοτεχνικά, δράση της Ηπειρωτικής Εταιρείας στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και με τις πρώτες δεκατέσσερις ημέρες της ιταλικής εισβολής του 1940 και την αντίσταση στο Καλπάκι, για να καταλήξει στα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου.

 

«Συζυγίες» – Μαρία Παπαϊωάννου

Με μία ακόμη συλλογή διηγημάτων, μετά το «Rebound», συνεχίζει τη συγγραφική της δράση η Μαρία Παπαϊωάννου στις εκδόσεις Μωβ Σκίουρος. Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, συζυγίες λέγονται οι ευθυγραμμίσεις ουράνιων σωμάτων, εγκεφαλικών νεύρων και γλωσσικών ιδιοτήτων. Στα διηγήματα, που έχουν θέμα τις ερωτικές σχέσεις, σχηματίζονται συζυγίες παθών και εμμονών, ερωτικές και εργασιακές, ζωής και θανάτου.

 

«Πέντε Στάσεις» – Μάκης Τσίτας

Βραβευμένος από την ευρωπαϊκή Ένωση για το μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο θεός», ο Μάκης Τσίτας κυκλοφορεί τώρα στις εκδόσεις Μεταίχμιο το μονόλογο μιας γυναίκας, της Τασούλας, που γεννήθηκε στην ελληνική επαρχία και παντρεύτηκε τον λάθος άντρα, από τον οποίο δεν απομακρύνθηκε παρόλο που την κακοποιούσε. Η αφήγησή της σε πρώτο πρόσωπο είναι μια ιστορία δοσμένη με συμπόνια, μια ιστορία που έχουν ζήσει και ζουν αμέτρητες γυναίκες.