Μάιος 21, 2020

7 ξακουστοί αρχαιολογικοί χώροι στην Αθήνα για να κάνεις… ιστορικούς περιπάτους

Έπειτα από τις ψηφιακές «επισκέψεις» μέσα στην καραντίνα, τώρα μπορείς να περπατήσεις ζωντανά σε αυτά τα κορυφαία μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Οι αρχαιολογικοί χώροι όλης της χώρας άνοιξαν από τη Δευτέρα 18 Μαΐου κι αυτό έγινε θέμα και στα διεθνή μέσα, που το είδαν ως ένα συμβολικό σύνθημα επανεκκίνησης και επιστροφής σε νέους κανονικούς ρυθμούς. Μέτρα ισχύουν και εδώ, με απόσταση τουλάχιστο 1,5 μέτρου, αναμονή σε θέσεις με ειδική σήμανση και ισχυρή σύσταση χρήσης μη ιατρικής μάσκας και αντισηπτικού διαλύματος. Θα παρατηρήσεις επίσης ότι σε κάποια σημεία έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα, όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης, οι ξεναγοί φορούν υποχρεωτικά μάσκα και τα πωλητήρια λειτουργούν με τους κανόνες που ισχύουν για τα καταστήματα λιανικής πώλησης. Λίγη προσοχή χρειάζεται για να κάνεις περιπάτους στους δοξασμένους και  αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, και λίγη προνοητικότητα: για να μην κολλήσεις στην ουρά, μπορείς να αγοράσεις ηλεκτρονικά εισιτήριο εδώ.

 

Ακρόπολη

Το αιώνιο σύμβολο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ο ιερός βράχος της Ακρόπολης αποτέλεσε για πολλούς αιώνες τόπο λατρείας της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης. Χάρη στο μεγαλεπήβολο πρόγραμμα του Περικλή τον 5ο αι. π.Χ., ο χώρος κοσμήθηκε με τα μνημειώδη Προπύλαια, το Ερέχθειο και φυσικά τον Παρθενώνα. Στη Βόρεια Κλιτύ, από τα σημαντικότερα μνημεία είναι η πηγή της Κλεψύδρας και τρία σπήλαια αφιερωμένα στη λατρεία του Πανός, του Διός και του Απόλλωνος. Στην Ανατολική Κλιτύ, δεσπόζει μνημειώδες σπήλαιο αφιερωμένο στη νύμφη Άγλαυρο. Από τους αρχαϊκούς χρόνους και για πολλούς αιώνες, η ανέγερση στη νότια πλευρά της Ακρόπολης σημαντικών ιερών και θεατρικών οικοδομημάτων της προσέδωσαν μεγάλη θρησκευτική, πολιτιστική και πνευματική σημασία. Από τα σημαντικότερα μνημεία του χώρου είναι το Ασκληπιείο, ο ναός και το Θέατρο του Διονύσου και το Ωδείο που κτίσθηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό το 162 μ.Χ.

 

Αρχαία Αγορά

Υπήρξε το κέντρο της αθηναϊκής δημοκρατίας, όπου ασκούνταν οι σημαντικότερες πολιτικές λειτουργίες της και όπου περπάτησαν ο Περικλής και ο Σωκράτης. Τα ερείπια της αρχαίας Αγοράς, ο εξαιρετικά διατηρημένος ναός του Ηφαίστου και η ανακατασκευασμένη Στοά του Αττάλου απλώνονται στη σκιά της Ακρόπολης, σε έναν χώρο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.

 

Ρωμαϊκή Αγορά

Κατασκευάστηκε τον 1ο αι. π.Χ. με δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου για να στεγαστούν οι εμπορικές δραστηριότητες της Αθήνας. Την Αγορά ορίζει η επιβλητική πύλη της Αθηνάς Αρχηγέτιδος, ενώ στις γωνίες υψώνονται το Ωρολόγιο του Κυρρήστου με ανάγλυφες τις μορφές των οκτώ ανέμων και το Φετιχέ Τζαμί.

 

Βιβλιοθήκη Αδριανού

Κτίσθηκε γύρω στο 132 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό. Καταστράφηκε το 267 μ.Χ. και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο υστερορωμαϊκό τείχος. Επισκευάστηκε από τον Ρωμαίο έπαρχο Ερκούλιο (412 μ.Χ.). Τον 5ο αιώνα μ.Χ. στο μέσο της αυλής κτίσθηκε το κτήριο παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Αφού αυτό καταστράφηκε, στη συνέχεια κτίσθηκαν μια τρίκλιτη βασιλική (7ος αιώνας μ.Χ.) και μια μονόκλιτη (11ος αιώνας). Επί Τουρκοκρατίας, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού ήταν η έδρα του Τούρκου Βοεβόδα. Το 1835 κτίσθηκε ο Οθωνικός Στρατώνας στον χώρο του Βοεβοδαλικίου.

 

Ολυμπιείο

Ο ναός του Ολυμπίου Διός, ένας από τους μεγαλύτερους του αρχαίου κόσμου, είχε μήκος 110 μ. και 104 κίονες, από τους οποίους σώζονται 16. Η κατασκευή του διήρκεσε έξι αιώνες. Δίπλα του υψώνεται η Πύλη του Αδριανού, που έκτισαν οι Αθηναίοι προς τιμήν του Ρωμαίου αυτοκράτορα ο οποίος αποπεράτωσε τον ναό.

 

Κεραμεικός

Το αρχαιότερο και μεγαλύτερο νεκροταφείο της Αττικής εκτεινόταν έξω από τα τείχη, στη βορειοδυτική παρυφή της αρχαίας Αθήνας. Στο χώρο δεσπόζουν μεγαλοπρεπείς τάφοι με αριστουργηματικά γλυπτά. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το Δημόσιο Σήμα, χώρος ταφής των επιφανών νεκρών του πολέμου. Ένα μικρό μουσείο στον ίδιο χώρο στεγάζει σημαντικά ευρήματα από το νεκροταφείο.

 

Λύκειο Αριστοτέλους

Στην οδό Ρηγίλλης, στο κέντρο της Αθήνας, βόρεια του Ωδείου Αθηνών, έχουν αποκαλυφθεί τα κατάλοιπα της παλαίστρας του γυμνασίου του Λυκείου, που ήταν από τα πρώτα της αρχαίας Αθήνας. Στην περιοχή του Λυκείου ίδρυσε το 335 π.Χ. τη σχολή του ο φιλόσοφος Αριστοτέλης. Το Λύκειο αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους τόπους της ιστορίας του ανθρωπίνου πνεύματος. (φωτό: Μαρία Θεοφανοπούλου)

Δες το βίντεο του υπουργείου Πολιτισμού για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων όλης της χώρας: