Ιούλιος 1, 2020

5 πάρκα σε γειτονιές της Αθήνας για δροσιά, περιπάτους και άθληση

Παρόλο που τα επιλέγουν για αναψυχή κυρίως οι περίοικοι, αξίζει να τα ανακαλύψεις και να μάθεις τις μικρές και μεγάλες ιστορίες τους.

Ακαδημία Πλάτωνος

Αυτός ο ιδιαίτερος προορισμός αναψυχής είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, που έχει διαμορφωθεί ως πάρκο και βρίσκεται σε μια από τις παλιότερες γειτονιές της Αθήνας. Η περιοχή που κατά την αρχαιότητα πήρε το όνομά της από τον τοπικό μυθικό ήρωα Ακάδημο, έμεινε στην Ιστορία από τη φημισμένη Φιλοσοφική Σχολή που ίδρυσε εκεί ο Πλάτωνας το 387 π.Χ. Οι περίοικοι έρχονται για να περπατήσουν και να αθληθούν, ενώ πολλούς επισκέπτες έχει το καινοτόμο Ψηφιακό Μουσείο που είναι αφιερωμένο στον Πλάτωνα.

 

Πάρκο Ελευθερίας

Αυτό το πανέμορφο πάρκο, ένα από τα ορόσημα της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1960 από τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Βοκοτόπουλο, ενώ το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου που δεσπόζει στο κέντρο μιας μνημειακής σύνθεσης με πλατώματα είναι έργο του Γιάννη Παππά. Στο πίσω μέρος του πάρκου βρίσκονται πέτρινα κτίρια που κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων είχαν στρατιωτική χρήση και στη δικτατορία ήταν κρατητήρια. Σήμερα στεγάζουν το Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου, το οποίο πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι θα ανακαινιστεί από το δήμο Αθηναίων, και το Κέντρο Τεχνών του δήμου. Η διαμόρφωση δεν επιτρέπει την άθληση, αλλά σίγουρα είναι ιδανική για άραγμα στο γρασίδι.

 

Άλσος Νέας Σμύρνης

Το Άλσος Νέας Σμύρνης είναι ένας πνεύμονας πρασίνου που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1920. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα που υπάρχουν στους δήμους της Αττικής, με έκταση 50.000 τ.μ. και περιβάλλεται από τους κεντρικότερους δρόμους του προαστίου. Τα δέντρα που σκορπίζουν τη σκιά τους είναι δασικά και καλλωπιστικά κι η πανίδα αποτελείται από κότσυφες, δεκαοχτούρες και σπουργίτια. Η αρχιτεκτονική του άλσους συμπληρώνεται από δύο συντριβάνια, ενώ ολόκληρη η έκτασή του καλύπτεται από περίφραξη με σιδερένια κιγκλιδώματα. Οι περιμετρικοί διάδρομοι προσφέρονται για άθληση και ασκήσεις, ενώ στην περίμετρο μπορείς να κάνεις ποδήλατο.

 

Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω

Για εκατό περίπου χρόνια, από το 1874 έως και το 1965, εδώ βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυριδιτοποιείου, το οποίο ήταν στην εποχή της ακμής του μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Το μοναδικό στοιχείο που κρατήθηκε από το παλαιό μπαρουτάδικο είναι η μεγάλη υψικάμινος, που αποτελεί διατηρητέο κτίσμα και στέκει ακόμα στη μέση του άλσους. Η έκταση είναι φυτεμένη με ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, ευκαλύπτους, κυπαρίσσια, λεύκες και αειθαλείς καλλωπιστικούς θάμνους, στα οποία βρίσκουν καταφύγιο διάφορα είδη πτηνών. Προσφέρεται για περιπάτους και ποδηλασία, ενώ κρύβει και το υπαίθριο δημοτικό θέατρο Αλέξης Μινωτής. Κοντά βρίσκεται ο σταθμός Αιγάλεω της γραμμής 3 του μετρό.

 

Άλσος Προμπονά

Σε μια περιοχή με σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος, αυτό το μικρό πάρκο έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων είναι μια όαση δροσιάς αλλά και αισθητικής απόλαυσης. Περιποιημένο, με ανθόκηπους, μουριές, σιντριβάνια, παιδική χαρά κι ένα παλιό εκκλησάκι, το προτιμούν οι οικογένειες και οι δρομείς, γιατί έχει πλατιά μονοπάτια για τρέξιμο. Πολύ κοντά βρίσκεται ο σταθμός του Ηλεκτρικού του Περισσού.