Οκτώβριος 16, 2020

4 κωμωδίες στο θέατρο που θα σου φτιάξουν τη διάθεση

Τα θέατρα ανοίγουν ξανά και ξεκινάμε τις προτάσεις μας με κλασικές φάρσες αλλά και νεοελληνικές κωμωδίες.

«Η κυρία του Μαξίμ»

Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή, από Τετάρτη 21 Οκτωβρίου

Δαιμόνιοι σκηνικοί μηχανισμοί, πνευματώδης σάτιρα και ανθρώπινες ψυχές σε φρενήρη αγωνία, απίθανες συμπτώσεις που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μία έκρηξη που όμως δεν θα γίνει ποτέ. Ο Ζορζ Φεντό είναι οξυδερκής παρατηρητής της κοινωνίας και των συμπεριφορών και κυνικός σχολιαστής των κακώς κειμένων. Σε αυτήν τη φάρσα του, που γράφτηκε το 1899 και ανεβαίνει στο Εθνικό σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου με πρωταγωνιστή τον Θανάση Αλευρά, ο συντηρητικός γιατρός Πετιπόν ξυπνάει στο σπίτι του έπειτα από ένα ξενύχτι στο οποίο τον παρέσυρε ο νεαρός φίλος του Μουζικούρ. Ο ίδιος δεν θυμάται τίποτα από τη χθεσινή βραδιά όμως στο κρεβάτι του βρίσκεται μια νεαρή χορεύτρια από το καμπαρέ «Μαξίμ». Η ζωή του σε ένα λεπτό γίνεται άνω-κάτω. Η νεαρή χορεύτρια όμως δεν λέει να φύγει από το σπίτι του, ακόμα και όταν εμφανίζεται η θρησκόληπτη σύζυγός του.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

«Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του»

Θέατρο Ήβη, από Παρασκευή 23 Οκτωβρίου

Ένας ανομολόγητος έρωτας που κρατάει είκοσι χρόνια, ένας γάμος που διαλύεται από μία απιστία κι ένας άλλος που αναβάλλεται επ’ αόριστον, αλλά κανείς δεν τολμά να το πει στον γαμπρό. Μια γρήγορη, μοντέρνα κωμωδία, τοποθετημένη στο σήμερα, είναι η πρώτη θεατρική απόπειρα του Γιώργου Καπουτζίδη, η οποία επιστρέφει στο Θέατρο Ήβη με πρωταγωνιστές τους Κατιάνα Μπαλανίκα κι ένα θίασο νεαρών ηθοποιών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

«Η κληρονομιά»

Από Μηχανής Θέατρο – Πάνω Σκηνή, από Πέμπτη 22 Οκτωβρίου

Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης όπως αυτή που περνούσε η Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα, που οδήγησε τελικά στη Γαλλική Επανάσταση, κι ενώ το τραπεζικό σύστημα είχε καταρρεύσει, δεν είναι τόσο απλό να θυσιάσει κανείς 200 χιλιάδες φράγκα προκειμένου να διατηρήσει εντελώς ακηλίδωτο τον έρωτά του. Ένας έρωτας που στον κόσμο του Μαριβώ δυσκολεύεται πάντα να εκφραστεί απερίφραστα, γιατί εκτός από τα όποια εξωτερικά εμπόδια, υψώνεται μπροστά του ο εγωισμός, η δειλία, και ο φόβος να ξανοιχτούμε στον ωκεανό των συναισθημάτων. Η κωμωδία του Πιερ ντε Μαριβό στην έξοχη μεταφράση του Ανδρέα Στάικου και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη ανεβαίνει από την ομάδα Zero Gravity με πρωταγωνιστές τους Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκο Νίκα, Γιάννη Σοφολόγη, Παρή Τρίκκα, Μπίλιω Μαρνέλη και Γιώργο Πατεράκη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

«Τα ραδίκια ανάποδα»

Alhambra Art Theatre, από Δευτέρα 2 Νοεμβρίου

Ένα one dead man show, ένας black total κωμικός μονόλογος με δεκατρείς ρόλους και δεκατρείς κωμικούς επικήδειους που και νεκρούς ανασταίνουν. Τους ρόλους έχει γράψει, τους κλαίει, τους οδύρεται μα και τους υποδύεται ο αξιομακάριστος Γιώργος Γαλίτης, ενώ σκηνοθετεί, με σπαραγμό ψυχής, πλερέζα και δάκρυα στα μάτια, ο αείμνηστος Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.