Ιούνιος 7, 2020

Τα 5 βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας που διαβάζονται περισσότερο αυτό τον καιρό

Τα ξεχωρίσαμε από τη λίστα με τα μπεστ σέλερ του βιβλιοπωλείου Ianos.

«Δέσποινα» – Αύγουστος Κορτώ

Ο δημοφιλής συγγραφέας επιστρέφει με την ανατρεπτική ιδέα να μετατρέψει την Παναγία σε Ελληνίδα μάνα. Στο καινούργιο του μυθιστόρημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, η Δέσποινα χάνει τον 33χρονο γιο της από μιαν αποκοτιά, μια φτυσιά στα μούτρα της Χούντας, κι έχει γυρίσει την πλάτη στον θρύλο που ξεπήδησε από το χαμό του. Τι να την κάνει τη λατρεία του κόσμου, τους οπαδούς και τους πιστούς, όταν το παιδί της είναι μες στο χώμα; Κι έτσι επιστρέφει με το νου στο μόνο καταφύγιο, στο παρελθόν, και ξαναζεί τα πάθη και τα λάθη της.

 

«Γράμματα στη Χιονάτη» – Ευγενία Φακίνου

Ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο ακροβατεί το καινούργιο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου, που έχει έμμεσες αναφορές στα προηγούμενα «Αστραδενή» και «Η μεγάλη πράσινη». Μια γυναίκα με ασυνήθιστη εμφάνιση φτάνει σε ένα χωριό που εγκαταλείπεται από τους κατοίκους του λόγω κατολισθήσεων, επιλέγει ένα απομονωμένο σπίτι και περιμένει το «άλλο χιόνι». Σε αυτό το σκηνικό εγκατάλειψης, η γυναίκα θα παρασυρθεί σε αναπάντεχες περιπέτειες, σε μια περιδίνηση σε τόπους κοντινούς αλλά και σε ανεξερεύνητα μέρη της ύπαρξής της. Ένα μυθιστόρημα αινιγματικό και λυτρωτικό, γεμάτο συμπόνια αλλά και πολλά ερωτήματα. Είναι τελικώς η αγάπη η μέγιστη πλάνη; Ή μήπως ο ύψιστος σκοπός;

 

«Το χρυσό βραχιόλι» – Σοφία Νικολαΐδου

Η Σοφία Νικολαΐδου παίρνει συνεντεύξεις και μας παρουσιάζει με τα δικά τους λόγια ανθρώπους που έφυγαν από το χωριό και ήρθαν στην πόλη, που γεννήθηκαν στη φτώχεια από γονείς οι οποίοι ήξεραν λίγα ή ελάχιστα γράμματα, που διάβασαν, πέρασαν στο πανεπιστήμιο, απέκτησαν αξιοσέβαστο επάγγελμα και άνετη ζωή. Στην Ελλάδα του 20ού αιώνα ζήσαμε μια ειρηνική επανάσταση: μια επανάσταση με όπλο τις σπουδές και τα γράμματα. Σε αυτό το βιβλίο, τρεις γενιές Ελλήνων αφηγούνται την ιστορία τους και φτιάχνουν ένα μωσαϊκό από τις φωνές αυτής της επανάστασης.

 

«Η ξένη του 1854» – Εμμανουήλ Λυκούδης

Λόγω πανδημίας επανήλθε στην επικαιρότητα αυτό το βιβλίο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1893 και περιγράφει την επιδημία χολέρας που έπληξε την Αθήνα και τον Πειραιά κατά την περίοδο του Κριμαϊκού Πολέμου. Το σύντομο αυτό αφήγημα, που στηρίζεται στα πραγματικά γεγονότα, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα της γραφής του Εμμανουήλ Λυκούδη. Περιγράφει με δραματικό τρόπο την κατάσταση στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επιδημίας, που μεταδόθηκε από τα ξένα στρατεύματα.

 

«Κόντρα στο κύμα» – Αλκυόνη Παπαδάκη

Είναι κάποιες φορές που θέλεις να κάνεις έναν περίπατο στα χορταριασμένα μονοπάτια της ζωής σου. Να ξαναθυμηθείς τα αρώματα και τα χρώματα. Να ξανακούσεις τα τραγούδια των πουλιών που σε συντρόφεψαν στο διάβα σου. Να ξανακούσεις το γάβγισμα των άγριων σκυλιών που ήταν κρυμμένα πίσω από τα δέντρα όπου κάθισες να ξαποστάσεις. Να ξανάρθουν στο μυαλό σου οι εικόνες του εαυτού σου, πότε να χορεύει ανέμελα μέσα στις κόκκινες παπαρούνες και πότε να σέρνεται με σκισμένα ρούχα, ξυπόλυτος και πληγιασμένος, στα λασπόνερα. Το καινούργιο βιβλίο της Αλκυόνης Παπαδάκη περιγράφει σύμφωνα με τη συγγραφέα τη ζωή μιας γυναίκας που πάλευε πάντα κόντρα στο κύμα και στο μεγαλύτερο μέρος του αναφέρεται στη δική της ζωή.