Οκτώβριος 28, 2020

4 ψηφιακές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας

Από την ιστορία του Ναού του Ηφαίστου και τα πορτρέτα της συλλογής Γουλανδρή μέχρι εκθέματα του Νομισματικού Μουσείου και μια ψηφιακή έκθεση του ΕΑΜ.

Ανακάλυψε τα πορτρέτα του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Προτού ξανανοίξει μετά το lockdown, το Ίδρυμα παρουσίασε μία σειρά σύντομων βίντεο με τίτλο «Διαδρομές στο βλέμμα». Αυτές οι διαδρομές έκαναν στάση σε πορτρέτα της σημαντικής συλλογής για να παρουσιάσουν την ιστορία πίσω από τις μορφές των έργων. Στη σειρά παρουσιάστηκαν η «Θεία Μορφή» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, η «Προσωπογραφία του καλλιτέχνη ενώ κοιτάζει πάνω από τον ώμο του» του Πολ Σεζάν, η «Γυναίκα στον κήπο του κυρίου Φορέστ» του Τουλούζ-Λοτρέκ, ο «Ναύτης που κάθεται στο τραπεζάκι, φόντο ροζ» του Γιάννη Τσαρούχη, το «Κεφάλι γελαστού άνδρα» της Καμίλ Κλοντέλ, το «Πορτρέτο άντρα» του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, η «Δυναμική κεφαλιού» του Πάουλ Κλέε και η «Καρυάτιδα» του Μοντιλιάνι.

 

Ψηφιακή έκθεση για την Αθηναϊκή Δημοκρατία

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργάνωσε αυτή την ψηφιακή έκθεση στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ένα σύντομο βίντεο και ένα περίγραμμα των αρχών, των επιτευγμάτων και της κληρονομιάς της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Δες το υλικό εδώ.

 

3D εκθέματα του Νομισματικού Μουσείου

Ένα αργυρό μετάλλιο που κατασκεύασε ο Eλβετός χαράκτης Jean Dassier γύρω στα 1733, το 5δραχμο του Όθωνα κι ένα 4δραχμο που κόπηκε στην Aλεξάνδρεια της Aιγύπτου, όπου απεικονίζονται στην εμπρόσθια όψη ο αυτοκράτορας Aδριανός και στην άλλη η σύζυγός του Σαβίνα, είναι μερικά από τα εκθέματα του Νομισματικού Μουσείου τα οποία μπορείς να δεις σε τρισδιάστατες απεικονίσεις με αναλυτική περιγραφή εδώ.

 

Στο Ναό του Ηφαίστου με την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Στην κορυφή του λόφου του Αγοραίου Κολωνού, που οριοθετεί την Αρχαία Αγορά των Αθηνών στη δυτική πλευρά, βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου, ευρύτερα γνωστός ως «Θησείο». Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ναούς, γεγονός που οφείλεται εν μέρει και στη μετατροπή του σε χριστιανική εκκλησία. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, στο ναό λατρεύονταν από κοινού ο Ήφαιστος, προστάτης των μεταλλουργών, και η Αθηνά Εργάνη, προστάτρια των κεραμέων και της οικοτεχνίας. Την ξενάγηση αναλαμβάνει ο Τζον Καμπ, διευθυντής των ανασκαφών στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών.