Μάιος 15, 2020

4 δωρεάν παραστάσεις για να συνεχίσεις να βλέπεις καλό θέατρο online

Μπορεί να έχουμε μπει σε νέους ρυθμούς μετά την καραντίνα, συνεχίζουμε όμως να απολαμβάνουμε θέατρο στο Διαδίκτυο.

«Cats»

Παρασκευή σήμερα, και αυτό σημαίνει ότι ο Άντριου Λόιντ Γουέμπερ ανεβάζει μία ακόμη παράσταση στο YouTube. Το πασίγνωστο «Cats», που παιζόταν για 21 χρόνια στο Λονδίνο και 18 στη Νέα Υόρκη, θα ανέβει σε μια κινηματογραφημένη εκδοχή του 1998, με την Ελέιν Πέιτζ στο ρόλο της Γκριζαμπέλα. Δύο διαφορετικά streams θα είναι διαθέσιμα για 48 ώρες, το ένα με σχολιασμό από το συνθέτη, ο οποίος μάλιστα αφιερώνει την παράσταση στη γάτα του τη Μίκα, που πέθανε πρόσφατα.

 

«Ορέστεια»

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου συνεχίζει να προβάλλει παραστάσεις από το πλούσιο αρχείο του. Μετά την «Αντιγόνη» του Λευτέρη Βογιατζή και το «Insenso» του Μιχαήλ Μαρμαρινού, σειρά έχει η «Ορέστεια» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά. Σε αυτή την παράσταση του 2016, από τις πιο νεωτερικές σκηνοθετικές προτάσεις τραγωδίας των τελευταίων ετών, ο τραγικός μύθος του οίκου των Ατρειδών προβάλλεται πάνω στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Πρωταγωνιστούν οι Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Κουρής, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Ψαρράς. Η παράσταση θα προβληθεί το Σάββατο 16 Μαΐου στις 19:00 στο YouTube και θα παραμείνει διαθέσιμη για 24 ώρες.

 

«Δεσποινίς Μαργαρίτα»

Με αφορμή την εξουσία του δασκάλου προς τους μαθητές, την εξουσία που η γνώση μπορεί να παρέχει σ’ αυτόν που την κατέχει, ο Ρομπέρτο Ατάιντε αναλύει το χαρακτήρα του εξουσιαστή, του εξουσιομανή, του αφελή που έγινε δικτάτορας. Αυτό το εμβληματικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας γράφτηκε κάτω από τη βαριά σκιά του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας. Το συγκεκριμένο ανέβασμα της θεατρικής εταιρείας Πράξη Επτά σκηνοθέτησε ο Θόδωρος Γράμψας με πρωταγωνιστές τους Τζένη Σταυροπούλου και Πέτρο Γρύλο.

 

«Ελιγμοί»

Το έργο του Ισπανού Εντουάρντο Γκαλάν ανέβηκε σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο 104 σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά. Σε αυτό το έργο, ένα ζευγάρι, ο Ντάριο και η Μπελέν, ο πρώτος ηθοποιός και η δεύτερη στρατιωτικός, προσπαθούν να «ελιχθούν» και να βγουν αλώβητοι από την πραγματικότητα που τους περιβάλλει, παλεύοντας με την αλήθεια που αποδεικνύεται πιο σκληρή από το ψέμα. Ένας υπολοχαγός και ένας σκηνοθέτης τους φέρνουν αντιμέτωπους με την εξουσία, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό.