Ιούνιος 5, 2020

4 δωρεάν online θεατρικές παραστάσεις που ξεχωρίζουν στο YouTube

Ανακάλυψε κλασικά και πάντα επίκαιρα έργα του παγκόσμιου θεάτρου σε ανατρεπτικά και τολμηρά σκηνοθετικά ανεβάσματα.

«Κοριολανός»

Ένα μεγάλο δώρο από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας για τους θεατρόφιλους αλλά και για τους fans του Loki των Avengers! Ο Tom Hiddleston πρωταγωνιστεί στη ρωμαϊκή τραγωδία του Σέξπιρ, όπου αναλύεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έργο του κλασικού δραματουργού η σχέση λαού-εξουσίας αλλά και λαού-ηγέτη. Ένα σκοτεινό, βίαιο και εντυπωσιακό στην εικαστική του σύλληψη ανέβασμα.

 

«Άμλετ»

Ο διεθνώς Γιάννης Χουβαρδάς, στην πρώτη του συνεργασία με τη Στέγη, καταθέτει τη δική του ρηξικέλευθη ανάγνωση στο ποιητικό αριστούργημα του Σέξπιρ. Ο Χρήστος Λούλης υποδύεται τον Άμλετ, η Αμαλία Μουτούση τη Γερτρούδη, ενώ το θίασο συμπληρώνουν οι Ορφέας Αυγουστίδης, Γιώργος Γάλλος, Άλκηστις Πουλοπούλου και Χάρης Φραγκούλης. Ο Χουβαρδάς σημειώνει ότι «μέσα σ’ αυτό το παγωμένο σύμπαν όπου κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από κανέναν και τίποτα, εκτυλίσσεται η ιστορία μιας γενιάς που συνθλίβεται από τα θλιβερά λάθη της προηγούμενης και τη δική της ανεξέλεγκτη εσωστρέφεια». Η παράσταση ανέβηκε το 2015.

 

«Τρεις αδερφές»

Για 48 μόνο ώρες, από τις 10 Ιουνίου στις 9 μ.μ., θα είναι διαθέσιμη αυτή η παράσταση και προτείνουμε ανεπιφύλακτα να μην τη χάσεις. Σε μια παραγωγή του σημαντικού θεατρικού οργανισμού Münchner Kammerspiele, η πάντα τολμηρή σκηνοθέτιδα Susanne Kennedy επιχειρεί να απελευθερώσει τις ηρωίδες του Τσέχοφ και προτείνει μια αλλαγή προοπτικής: κι αν τελικά ο χρόνος είναι κυκλικός και ζούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας ξανά και ξανά;

 

«Κανόνες ηθικής»

Το «Ξύπνημα της άνοιξης» του Frank Wedekind και ένα έργο σταθμός στη σύγχρονη ιστορία του θεάτρου, καθώς επικρίνει τη σεξουαλικά καταπιεστική και ηθικοπλαστική κοινωνία του 19ου αιώνα στη Γερμανία και προσφέρει μια ζωηρή δραματοποίηση των ερωτικών φαντασιώσεων που εμφανίζονται στην εφηβεία. Οι «Κανόνες ηθικής» είναι μια διασκευή του έργου, που πραγματοποίησε ο Βασίλης Τζιώκας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά. Η διασκευή μας μεταφέρει στην Ελλάδα του 2016, όπου παρακολουθούμε κάποιες μέρες από τη ζωή έξι παιδιών που βρίσκονται στην τελευταία τάξη ενός αυστηρού θρησκευτικού σχολείου.