Ιούνιος 9, 2020

2 εκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις στο θέατρο και τι ετοιμάζουν γνωστά θεατρικά σχήματα

Ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού για τη σεζόν 2020-2021, οι οποίες διπλασιάστηκαν λόγω πανδημίας.

Συνολικά 2.314.800 ευρώ θα μοιράσει το υπουργείο Πολιτισμού για επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών και δράσεων μέσα στην καλλιτεχνική περίοδο 2020-2021. Τα χρήματα αυτά θα λάβουν 111 επαγγελματικά θεατρικά σχήματα (93 στην Αττική και 18 στην περιφέρεια) καθώς και 15 ακόμη φορείς και ομάδες.

Η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη, ευχαριστώντας τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ καθώς και τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής που εργάστηκαν αμισθί και εν μέσω της πανδημίας προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους, δήλωσε τα εξής: «Ευχαρίστως αποδέχομαι τη διαθεσιμότητα της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου να συμβάλει στη νέα πολιτιστική πολιτική που χαράσσει το ΥΠΠΟΑ για το ελληνικό θέατρο. Η γνώση και εμπειρία της θα αξιοποιηθεί άμεσα στην προετοιμασία της νέας θεατρικής πολιτικής, η οποία κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη μετά τις παθογένειες που ανέδειξε η πανδημία του Covid-19. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις, στην αδήλωτη εργασία, στην αξιολόγηση του σημερινού ελληνικού θεατρικού τοπίου».

Ο Άρης Μπινιάρης ετοιμάζει το «Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Στη λίστα των επιχορηγήσεων, παίρνουμε μία μικρή γεύση για τα projects που ετοιμάζονται: το Θέατρο του Νέου Κόσμου επιχορηγείται για την «Τριλογία Λίμαν», ένα έργο για τους ιδρυτές της Lehman Brothers η οποία συνδέεται με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ο Άρης Μπινιάρης για το «Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, η ομάδα Nova Melancholia για μια παράσταση με το όνομα του καλλιτέχνη Μαρρσέλ Ντισάν που συνδέεται με τα κινήματα του κυβισμού, του ντανταϊσμού και της εννοιολογικής τέχνης, η ομάδα 4 Frontal γα την παράσταση «Ω! Θεοί του Ολύμπου» που είναι εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, και η ομάδα Sforaris του Γιάννη Καλαβριανού για τον «Μίχαελ Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ.